Nyheter

Sverige och kokan

Photo: Juan Karita / AP

I onsdags, den 26 januari, gick startskottet till Bolivias försök att legalisera kokablad. Då inleddes nämligen den nationella kokabladsdagen i Bolivia, där presidenten Evo Morales går i spetsen för ett försök att lyfta FN:s förbud och stryka kokablad från listan över förbjudna droger. (FN-konventionen om narkotika från 1961)

För folket i Anderna verkar de tuggade kokabladen på ett milt stimulerande sätt. Kokabladen, som har uråldriga andliga och sociala betydelser i regionen, hjälper dess invånare att bekämpa hungerkänslor och trötthet, höjdsjuka m m sedan urminnes tider.
Den omständigheten att kokabladen också används som råvara vid kokainframställning, ställer dock till problem. Speciellt om man har med svenska politiker att göra…

 

 

Bolivia vill ha tillägg

Bolivia vill nu ha ett tillägg till den artikel i FN-konventionen som kräver att de anslutna länderna ska förbjuda tuggande av kokablad. Förutsättningen för detta är emellertid att tillägget ska godkännas genom konsensus, vilket innebär att det räcker att ett enda land lägger in sitt veto för att sabotera projektet.

Alla FN:s medlemsstater gick med på det av Bolivia önskade tilläget, alla utom sex: Colombia, Makedonien och Egypten samt USA, Storbritannien och Sverige (!)

UK, USA och Sverige säger nej

Colombia, Makedonien och Egypten, som var bland de ursprungliga sex stater som inlagt formella protester mot att lyfta kokabladsförbudet, tänkte om och drog tillbaka sina protester. Kvar blir alltså de stolta nejsägarna USA, UK och Sverige!

Kokakonferens i FN?

Om inte USA, Storbritannien och Sverige drar tillbaka sina protester, kommer Bolivia att hos FN anhålla om att arrangera en konferens om kokabladstuggande, uppger Pablo Solon, Bolivias FN-ambassadör.

Vissa rykten gör gällande att USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska ha uppmanat Obama att dra tillbaka den amerikanska protesten innan deadline, som inträffar på måndagen.

Länkar:

Thousands chew coca in Bolivia protest

Sverige blockerar kokalegalisering

Coca-leaf chewing ban fought

Bolivia fights efforts to block its moves to depenalize coca leaf-chewing, to appeal to UN

USA vill stoppa lagliga kokablad

Svensk protest mot förslag att undanta kokablad från FN:s narkotikakonvention

Videon nedanför ger en bakgrund till Bolivias begäran om att kokabladen ska strykas från FN:s lista över förbjudna droger…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.