Nyheter

Tack för Knarket SR/P3

Igår sändes del fyra och det sista avsnittet ur programserien Knarket i P3. Kvaliteten på programmen har varit blandad men många delar har varit väldigt insiktsfulla. Det är också intressant att när knarkkrigare får mikrofonen så framgår det verkligen hur desperata vissa personer är.

I det sista programmet frågades det vad vi egentligen har för drogpolitik? Har vi ens någon? I en intervju med folkhälsominister Maria Larsson (kd) så förstår man att Sverige inte har fört någon egentlig narkotikapolitik under alliansens tid vid makten.

Den kristna stoppklossen Maria Larsson kanske inte kan engelska och har därmed svårt att förstå vad det två orden harm reduction betyder. Det är äcklande att en minister i Sverige kan ifrågasätta eller vägra förstå något så enkelt som FOKUSERA PÅ SKADOR!!!

 

 

I intervjun pratar hon om cannabis och internetdroger. En liten felsägning 3 minuter in i programmet visar bra vad ministern tycker om cannabis som är mindre farligt än alkohol:

,jag tror det är väldigt viktigt vad samhället signalerar. Att vi är tydliga att det här är preparat som leder… kan leda till ett missbruk…

Maria Larsson kan inte ens svara på om det finns forskning som stöder andra metoder än substitutsbehandling med opiatläkemedel. Folkhälsoministern kan inte ge något exempel på bättre metoder än harm reduction men hon kan säga att det inte är en bra metod.

Leder overkliga visioner till overklig hantering av drogproblematik och drogbrukare?

Polariseringen

Beror på att människan drogat sig i många millennier. Sen ändrade vita kristna spår under 1900-talets början. I nästan 100 år har det inte förekommit någon polarisering. Knarkkrigarna har ägt debatten och bestämt sanningen. Nu när forskning börjar bevisa att dessa fundamentalister har tänkt fel från start kan man tycka att vi borde se större förändring men icke.

Förespråkare av harm reduction, dem som vill avkriminalisera eller kanske t.o.m legalisera droger samt forskare respekteras inte. Gamla takter sitter fortfarande i och moralism plågar människor som blir beroende av droger. Den polarisering som finns i drogdebatten beror på att dem som vill reformera narkotikapolitiken möter ett massivt motstånd trots att vetenskapen ofta stöder deras åsikter.

Men visst är det förändring på gång. Det är därför Maria Larsson argumenterar som Don Quijote fäktas.

Knarkkriget

Det är ett krig eller en kamp mot droger. Vi har dödsoffer, en narkotikarelaterad död per dag i Sverige. Knarkkrigarna har gud/sanningen på sin sida och tvekar inte att gå över lik för att behålla makten.

En riktig veteran i branschen med behandlingshem och 12-stegsmetoden är Torbjörn Fjällström som är delägare i behandlingshemmet Korpberget. I programmet erkänner han att ingen evidensbaserad forskning stöder flummiga svenska metoder. Det skyller Torbjörn på att myndigheter inte stöder honom och att det inte finns resurser för att undersöka om metoder han använder fungerar.

Torbjörns tro, ej bevisad, går ut på att narkomaner är kidnappade av drogen. De väljer inte själv, sjukdomen har tagit över deras kroppar och vilja. Knark zombifierar och som ni hör är det samma gamla moralism. Enligt Torbjön så har naturvetenskapen för mycket makt. Säger han att evidensbaserad forskning är inte så viktigt? Torbjörn låter nästan som en scientolog när han ifrågasätter psykiatrin.

Han föreslår en skyskrapa för behandling av narkomani utanför Stockholm som bara spottar ut friska och drogfria f.d. missbrukare. Man kan undra vad för supermetoder Torbjörn sitter på och om han skulle stå där på knarkhusets tak med sin piska. Koncentrationsläger kallas det! Tar någon denna snubbe på allvar?

Knarkfilosofi

Den sista delen i programserien Knarket berörde verkligen mig. Svensk narkotikapolitik är fantasifull och för länge har flum styrt framför evidensbaserad forskning. Det är ironiskt att knarkkrigare anklagar harm reduction för att vara flummigt när deras egna metoder inte ens har vetenskapligt stöd.

Det politiska vakuum och den orealistiska vision dagens narkotikapolitik bygger på är just precis varför Sverige behöver en riktig reform.

I slutet på programmet så kan man höra att reportern Fredrik Olsson nästan är uppgiven. För att förstå svensk narkotikapolitik och visionen om ett drogfritt samhälle frågar han, 26 min i programmet, filosofen Torbjörn Tännsjö om vad som sker.

Digga Tännsjö då detta är en blick in i framtiden. Så här kommer lärda att tala om det misslyckade knarkkriget som pågick i ungefär 100 år.

Länk:

Knarket – knark är bajs (del 4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.