Nyheter

THC-toleransen förklarad

En ny undersökning från amerikanska NIMH- nationella institutet för mental hälsa- förklarar hur tolerans- och beroendemekanismerna fungerar i samband med cannabiskonsumtion. Uppenbarligen medför kraftigt och långvarigt intag att antalet CB1-receptorer minskar. Vid konsumtionsuppehåll ökar antalet åter, för att efter cirka fyra veckor vara tillbaka på normal nivå.

Cannabinoiderna i cannabis ”dockar med” kroppens celler via receptorer, ungefär på samma sätt som en viss nyckel passar i ett för den avsett lås. När en cannabinoid väl har bundits till en receptor, sker en kemisk reaktion, som beordrar kroppen att reagera på ett visst sätt.

Hos människan finns två sorters cannabinoidreceptorer- CB1 och CB2. CB1 är den receptor som ger konsumenten en ”high”- den av många eftertraktade euforiska upplevelsen. Undersökningen koncentrerade sig på användare som rökt cannabis under flera års tid, varvid ett märkbart underskott på CB1-receptorer kunde iakttagas. Främst var förekomsten av dessa knutet till den del av hjärnan som kallas cortex, alltså hjärnbarken.

Den här undersökningen är den första som genomförts på mänskliga försöksobjekt- tidigare var det labbråttor som gällde.

Länkar:

New Study Explains Marijuana Tolerance

National Institute of Mental Health

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.