Nyheter

The Beckley Foundation: Legalisering är kontroll

The Beckley Foundation är en engelsk stiftelse som med vetenskaplig tyngd verkar för en reform av internationell narkotikapolitik. Istället för förbud och straff så förespråkar man harm reduction och en ny mer upplyst syn på olika drogers potentiella användningsområden inom medicin.

På deras hemsida så hittar man även mer filosofiska inslag som i Sverige kanske oftast kallas verklighetsflykt men här kommer fram som neurobiologi om andlighet, etnofarmakologi och terapi med psykadeliska ämnen. När LSDs fader Albert Hoffman levde så var han medlem i stiftelsen.

 

 

Som ni kanske förstår så är denna stiftelse satan själv för svenska narkotikamoralister. Surfar man runt på deras hemsida så får man nästan känslan av att man kommit till skadereduktionens frimurarorden. Fullt så mystiskt är det inte utan det är nog snarare ett uttryck för brittisk seriositet. En sak är säker och det är att denna stiftelse inte är en mindre nogräknad aktivistförening rik på idealism men fattig på resurser.

The Beckley Foundation knyter samman ett brett nätverk med akademiker, professionella inom beroendevård och politiker. Några kända vetenskapliga rådgivare knutna till stiftelsen är harvardprofessorn och förespråkaren av medicinsk marijuana Lester Grinspoon, Alexander Shulgin känd för sin forskning kring MDMA (ecstasy) och Colin Blakemore som är en känd engelsk neurobiolog.

Nu i dagarna arrangerar The Beckley Foundation en konferens för att publicera sin rapport Global Cannabis Commission Report. Staden är London och konferensen genomförs i den fashionabla salen House of Lords of Westminister vilket är kåken med den stora klockan (Big Ben) på taket.

Enligt de stora nyhetsbyråerna så säger rapporten att cannabis trots sina risker INTE är lika farligt som alkohol och tobak. Rapporten manar även till nytänkande inom den globala narkotikapolitiken. Mer skoj är att många av farorna förknippade med cannabiskonsumtion kommer av förbudspolitiken. Alltså det som ska skydda orsakar istället skada.

Rapporten förespråkar dessutom att kontroll uppnås genom legalisering vilket kanske ändå inte är en så dum tanke. Här i Sverige är ordet ”drogliberalism” synonymt med utskänkning av knark till ungdomar och darttävlingar med kanyler men faktum är att den rådande förbudspolitiken är ett misslyckande. Vi kan inte ta hand om de utslagna som dricker eller drogar, inte heller kan vi göra något åt tillgången och det ständigt sjunkande priserna på narkotika. För att inte tala om alla källarkemister som byter plats på molekyler, vi narkotikaklassar allt som rör sig, och Svenssons kids använder giftiga skitdroger som GHB och bromo dragonfly. Legalisera cannabis!

Länkar:

Cannabis less harmful than drinking, smoking: report

The Beckley Foundation

Internetbibliotek från The Beckley Foundation som är en tripp in i häftig vetenskap.

Lista över publikationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.