Nyheter

Tjeckien: Legal cannabis på g

I fredags förra veckan röstade tjeckiska lagstiftare genom ett lagförslag som medför att receptbelagd cannabis och derivat från drogen kommer att finnas tillgängliga på apoteken fr o m ingången av 2013. Dessutom tillåts personligt innehav av mindre mängder av vissa andra droger, inkluderande kokain och heroin.
Det första året kommer endast importerad marijuana att finnas tillgänglig, men därefter kommer licenser att utfärdas till lokala odlare av European country’s State Institute for Drug Control, vilket tycks vara en slags motsvarighet till svenska Läkemedelsverket.

-Syftet med det här förslaget är att göra medicinsk cannabis tillgänglig för patienter som behöver det och redan använder det, trots att det är emot lagen, förklarar Pavel Bem, en av dem som arbetade fram lagförslaget.

Odla och inneha men inte sälja
Enligt de regler som The Central Europeans State Institute for Drug Control tillämpar, så är det redan tillåtet för allmänheten att odla, inneha och konsumera mindre mängder av de flesta olagliga substanserna, så länge man inte säljer till andra. När det gäller marijuana, anses innehav av mängder som understiger 15 gram vara legala.

Jointar i nattlivet vanliga
Även i pubar och på klubbar tolereras användningen av rekreationella droger och det är en vanlig syn att folk rullar och röker jointar offentligt, såväl i nöjeslokaler som utanför.

Förväntas gå igenom
Lagförslaget ska nu godkännas av Tjeckiens senats överhus, vilket förväntas ske. Därefter ska den nya lagen undertecknas av landets president.

Länkar:

Czech MPs vote to legalize marijuana for medical use

Tjeckien på väg att legalisera marijuana

State Institute for Drug Control 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.