Nyheter

Tyskland: Studie visar att cannabis-beroende är relativt lätt att komma ur

I Tyskland har forskare vid fyra universitet studerat cannabis withdrawal syndrome (CWS). I studien ingick en grupp på 73 patienter diagnostiserade med cannabisberoende. Forskarna observerade att besvären i och med CWS är som störst dag 1 utan cannabiskonsumtion och minskade därefter stadigt varje dag.

Vanliga problem som rapporterades av testpersonerna:

  • 28% – Svettningar
  • 21% – Värmevallningar
  • 21% – Sömnbesvär
  • 20% – Rastlöshet
  • 20% – Oro
  • 19% – Nedstämdhet
  • 15% – Minskad aptit

 

Av hela gruppen rapporterade mindre än 50% någon form av psykiskt eller fysiskt avvänjningssymtom. Forskarna kom också fram till att endast en mindre del av personerna som diagnostiserats med cannabisberoende faktiskt upplevde starka avvänjningssymtom. Vad det kan bero på gick studien ej in på men man kan tänka sig att samma personer kan ha generella beroendeproblem.

 

Avvänjningssymtom för andra vanliga droger är ofta mycket svåra. Många har kanske själva genomgått det eller sett en vän eller anhörig som flera gånger försökt lägga rökandet och snusandet på hyllan. Det rekommenderas ofta att inte upphöra tvärt med nikotin när det finns en önskan att sluta. För vissa fungerar det mycket bättre att trappa ner på konsumtionen.

Att sluta med heroin och alkohol är både farligt och mytomspunnet. Den chock som kroppen utsätts för kan vara livsfarlig och den omoderna metoden cold turkey som går ut på att isolera patienter samt klippa av tillgången till drogen är något som nästan uteslutande förespråkas av moraliserande lekmän.

Poängen är att avvänjningssymtom vid cannabisberoende är mycket milda i jämförelse med andra vanliga droger som finns i vårt samhälle.

Länkar:

Cannabis withdrawal severity and short-term course among cannabis-dependent adolescent and young adult inpatients

Cannabis ”Withdrawal” Syndrome Short-Lived, Affects Few, Study Says

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.