Nyheter

UK-forskare: Fel beslut att straffhöja cannabis

Enligt en ny engelsk undersökning kan det fyra år gamla kontroversiella beslutet att höja straffskalan för cannabisinnehav ha orsakat en ÖKNING av marijuanarelaterade psykoser, istället för att minska dem.
Anledningen till de hårdare straffen var att lagstiftarna i sin outgrundliga vishet tänkte avskräcka cannabiskonsumenterna från att röka den alltmer THC-stinna cannabisen som numera saluförs. Den högre THC-halten antogs nämligen medföra större risker för rökarna att drabbas av psykoser.

Nu hävdar emellertid forskare från York-universitetet att beslutet sannolikt hade motsatt effekt- det fick istället antalet marijuanarelaterade psykoser att öka!

Studien, som har publicerats online i The International Journal of Drug Policy, granskade engelska sjukjournaler från 1999 till 2010. Resultatet föreföll koppla strängare cannabislagar till stigande antal psykoser. Å andra sidan förefaller det som om antalet psykosfall minskar när cannabislagarna är mildare (som var fallet mellan åren 2004 och 2009, då den dåvarande regeringen omklassificerade cannabis från den strängare B-gruppen till den lättare C-gruppen).

Dålig överensstämmelse
En av forskarna som deltog i undersökningen -Ian Hamilton- satte vid förra veckans presskonferens strålkastarljuset på den dåliga överensstämmelsen mellan regeringens syften och det faktiska resultatet med följande ord:
-Vår forskning visar att regeringens argument för en omklassificering gjordes på grundval av att starkare cannabissorter som t ex skunk, var mycket mer troliga att leda till mentala hälsoproblem som psykoser. Vår undersökning tillbakavisar dessa antaganden.

Hur det kommer sig att resultaten är som de är, kan dock inte heller forskarna själva uttala sig om med någon större säkerhet.

Länkar:


Cannabis psychosis: are politicians making the situation worse?

UK Scientists Say Decision To Ban Cannabis Failed To Reduce Psychosis

Effect of reclassification of cannabis on hospital admissions for cannabis psychosis: A time series analysis

Cannabis classification in the United Kingdom (Wikipedia)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.