Nyheter

UK: Synpunkter från en ex-smugglare

Howard Marks heter en författare och f d cannabissmugglare från Wales, som i dagens The Guardian uttalar sig om de senaste rönen som tyder på att cannabis kan sänka IQ-kvoten hos unga som konsumerar drogen före 18 års ålder.

-Under förutsättning att rönen stämmer, så borde det bästa sättet att mildra de här effekterna vara en legalisering, så att åldersgräns kan införas, anser Howard Marks.

Studien, som omfattar över 1000 personer, vilka testades som barn och därefter 25 år senare, visar att alltför tidig cannabisdebut kan ge ungdomar problem längre fram i livet.
En av forskarna som deltog i studien är professor Terrie Moffitt vid den psykiatriska institutionen på King’s College i London. Han säger att det tog mycket kraft att genomföra den här speciella vetenskapliga undersökningen, men att han nu med rimlig säkerhet kan slå fast att cannabis är säker för hjärnor som år över 18 år, men riskabel för yngre.

Med utgångspunkt från denna undersökning presenterar den forne cannabissmugglaren Marks nu sin syn på saken i The Guardian:

Akut med åldersgräns

-Rönen från den här undersökningen kommer antagligen att användas av förbudsivrarna i syfte att försvara sina positioner, men istället blir det ju alltmera uppenbart att det är viktigt att få till en situation där åldersgräns kan införas, så att flera unga kan avhållas från att börja konsumera cannabis i alltför tidig ålder.

-Att legalisera cannabis är humant och nyttigt och uppmanar inte till missbruk, lika lite som att en läkare vilken skriver ut preventivmedel uppmanar till lösaktighet! Därför välkomnar jag de här undersökningsrönen, som visar på det akuta behovet att snarast legalisera cannabis, avslutar Howard Marks.

Länkar:

There are no age limits in a black market for cannabis

Cannabis more damaging to under-18s, study suggests

Persistent cannabis users show neuropsychological decline from childhood to midlife

Howard Marks (Wikipedia)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.