Nyheter

UK: Vetenskapsråd vill avkriminalisera personligt bruk

ACMD (Advisory Council on the Misuse of Drugs) är den engelska regeringens officiella rådgivande organ i narkotikafrågor. Förra året rekommenderade rådet regeringen att avkriminalisera all droganvändning för personligt bruk och att ersätta straff med upplysning för alla de tiotusentals som ertappas med att inneha illegala droger. Nyligen upprepades kravet i anslutning till att regeringen efterlyste nya direktiv i straffrågor.
Inrikesministeriet, som handhar drogfrågor, ställer sig dock kallsinniga till ACMD:s råd. Dess talesman Alan Travis twittrade ”Vi har inga intentioner att liberalisera våra droglagar”

ACMD anser (i likhet med den konservativa regeringens koalitionspartner Liberaldemokraterna) att det är hög tid att använda sig av mera kreativt tänkande när det gäller att bemöta illegalt droginnehav.
2009 dömdes cirka 35 000 personer för olaga droginnehav, ytterligare 11 490 fick böter på stället och 43 000 blev varnade för drogöverträdelser.

Det är inte första gången som politiker i England nonchalerar detta vetenskapliga råd. AMCD skapades just för att narkotikapolitik inte ska baseras på åsikter, utan på evidensbaserade rön. Förra ordföranden- professor David Nutt– fick sparken när han ifrågasatte politikernas strategier.

Länkar:

ACMD repeats call for decriminalisation of drug possession

ACMD:s rekommendation (PDF-fil)

UK Government’s Official Drug Advisers Want to Decriminalize All Personal Drug Use

Lib Dems consider drug law reform at conference

Home Office rejects decriminalising possession of drugs for personal use

Travis twitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.