Nyheter

Uruguayfångar får medicinsk cannabis

Om en läkare ger klartecken, är det OK för interner i de uruguayanska fängelserna att behandla sina krämpor med cannabis.
Uruguays s k drogtsar (ansvarig för landets narkotikapolitik) Julio Calzada berättade för AP (Associated Press) på tisdagen att varje intern som fått läkares intyg på att cannabis kan förbättra den fysiska och/eller mentala hälsan var berättigad att använda drogen.
Man har även planer på att använda cannabis för att mildra abstinensbesvären hos interner som slutar med kokain.

Ytterligare två veckor
Calzada uppger att han och hans myndighet kommer att behöva ytterligare 14 dagar på sig för att färdigställa lagstiftningen och regelverket runt den legala cannabiskommersen, som officiellt väntas göra sin debut någonstans mellan den 25 och 25 april.

Dålig tillgång
Men den egentliga startskottet går nog inte förrän vid årets slut, enligt drogtsaren.  
Månne det är den förhållandevis dåliga tillgången på marijuana i landet som bidrar till den sena starten..?

Medicinskt nytänkande
Det förefaller som om Uruguay skulle vara en osedvanligt experimentell och nytänkande nation, åtminstone när det gäller hälsovården. 

Avvänjningshjälpmedel?
En av cannabisens användningsområden kan vara att hjälpa internerna i landets fängelser att mildra avtändningsbesvären när de slutar med kokain, t ex. Resonemang förs om just det tillämpningsområdet.

Akupunktur och homeopati
Socialministern Daniel Olesker berättade dessutom vid ett medicinskt marijuanasymposium i Montevideo att medicinsk cannabis kommer att integrerar i landets allmänna hälsosystem tillsammans med akupunktur och homeopati (!) 
Nästan lite NewAge-tänkande hos de styrande, tycks det…

Men visst vore det väl trevligt om svenska Kriminalvårdsstyrelsen ägnade lika mycket resurser som deras uruguayanska kolleger gör åt dem som är föremål för ”vårdinsatserna”..?
Skulle det vara helt fel att ur hälsosynpunkt göra tillvaron drägligare för alla de många intagna på anstalterna runtom i landet som har begåvats med diagnosen ADHD, t ex..? 

Relaterade länkar:

Uruguay to give medicinal marijuana to prisoners

Uruguay okays medical marijuana for prisoners

Uruguay: Majaodling på militär mark?

Uruguay Considers Using Medical Marijuana To Treat Cocaine Addicts In Prison

Exclusive: Uruguay may import marijuana from Canada

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.