Nyheter

USA: 2019 bra år för cannabislobbyn

Lobbygruppen Marijuana Policy Project (MPP) släppte nyligen deras halvårsrapport med framgångar under 2019 gällande lagändringar och det politiska lobbyarbetet. Som topphändelse beskrivs legaliseringen av cannabis i Illinois där Chicago ligger, som är tredje största staden i USA.
Vad som är speciellt med den här delstaten är hur det skedde, för det var nämligen inte genom röster i val. Politikerna utvärderade och föreslog helt enkelt lagändringen som genomfördes.

Avkriminalisering av mindre mängder cannabis för eget bruk har skett i New Mexico, North Dakota och Hawaii. Det innebär att det numera ses som ett mindre allvarligt brott som bara leder till böter. Maxstraff i fängelse tas bort. Vakna Sverige!!

Politiskt går det mycket bra menar MPP. Flera processer med lagändringar på federal nivå avancerar framåt. Det handlar bl a om att hindra federala myndigheter (t ex DEA) att spendera resurser på operationer mot verksamheter som följer delstatslagar gällande cannabis.

En annan mycket viktig fråga är hur den växande legala industrin ska sköta sina pengatransaktioner, banker får i dagsläget inte göra affärer med personer eller företag som tjänar pengar på cannabis eftersom det är en narkotikaklassad drog i USA enligt federal lag. Den här förändringen är något som cannabisbranschen skriker efter då det kommer många problem med att hantera större mängder kontanter som i dag är det normala. Därför har nu ett lagförslag kommit långt och behandlas i det finansiella utskottet för kongressens underhus.

De som jobbar med lobbyism för cannabis i maktens centrum Washington D.C. känner att förändring är på gång. Olika utskott behandlar ofta dessa frågor och så fort reforminriktad lagförslag misslyckas så kommer det nya. Varje gång med mer stöd och acceptans.
Don Murphy heter chefen för MPP och han är optimistisk till tusen. Murphy tror att legalisering kan ske i federal lag så tidigt som 2020!

Lilla Amerika

Tänk vad det här kan ha för effekter på andra sidan Atlanten här hos oss i Sverige. Hollywood och amerikansk musik osv är vår kultur. När fler känner att det är något normalt så kommer det accepteras även av svenskarna.

År 2012 när Colorado och Washington blev första delstaterna att legalisera så skedde en märkbar förändring i nyhetsrapporteringen om cannabis i svensk media. Nyheter i tidningar blev mer neutrala. Det blev vanligare med nyheter om reform ute i världen. Public service gav mer utrymme till kritik mot nolltolerans och repressiv narkotikapolitik.

Legalisering kommer att sprida sig snabbt över hela världen NÄR det händer i USA!

Länkar:

Marijuana Policy Progress Report 2019 Legislative Update

Leading legalization group unveils report on marijuana policy wins in 2019 so far

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.