Washingtonguvernören Christine Gregoire
Nyheter

USA: Guvernörer vill omklassificera cannabis

-Situationen är ohållbar och lösningen ligger hos regeringen! Det anser Christine Gregoire och Lincoln Chafee, guvernörer i Washington respektive Rhode Island, två amerikanska delstater som genom folkomröstningar beslutat att göra medicinsk cannabis laglig.
Guvernörerna har undertecknat en petition till DEA, som kräver att cannabis flyttas från Grupp I till Grupp II i den amerikanska drogklassificeringen. Det skulle göra att cannabispreparat officiellt skulle bli accepterade inom det medicinska användningsområdet, vilket de alltså inte är idag.

Enligt den gällande federala lagen (som står över de delstatliga lagarna) är marijuana fortfarande en illegal drog som saknar medicinskt värde och det medför att federala poliser med lagens hjälp kan slå ned på och trakassera de cannabisproducenter och handlare som är verksamma inom den medicinska cannabisbranschen.
För närvarande har 16 amerikanska delstater legaliserat användningen av medicinsk cannabis och ytterligare 10 stater har planer på att göra detsamma.

-Men då måste ju de delstatliga och lokala myndigheterna kunna sköta frågan utan att de anställda bryter mot federal lag, påpekar Gregoire och Christie i sin skrivelse. Situationen har blivit helt ohållbar och det är bara regeringen som kan lösa den här knuten, menar de.

-Den ena gallupundersökningen efter den andra visar att en överväldigande majoritet av amerikanerna nu ser medicinsk cannabis som legitim, säger Christine Gregoire från Washington.

De två guvernörerna uppmanar DEA (Drug Enforcement Administration, USA:s narkotikapolis) att anordna offentliga hearings i frågan innan de påbörjar arbetet med att skapa nya formella regler som ska styra verksamheten.

Skrivelsen innehåller också yttranden från American Medical Association, där den federala regeringen uppmanas att omklassificera cannabis.

Ethan Nadelmann från legaliseringsrörelsen Drug Policy Alliance tror att skrivelsen kan ha tillkommit  som ett försök av de två guvernörerna att försvara sig mot kritik som hävdar att de försvårar tillämpningen av den medicinska marijuanahanteringen.

-Men det gör ju inget, så länge som de genom aktioner av det här slaget kan hjälpa till att få igång en bredare opinion för omklassificering, tycker Nadelmann.

DEA har ännu inte kommenterat guvernörernas petition.

Länkar:

Governors petition DEA to reclassify medical marijuana

Two governors petition for medical marijuana

Breaking News: Two Governors Petition Federal Government To Allow For Medical Marijuana

USA: Statligt hyckleri göder läkemedelsföretag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.