Nyheter

USA: Historisk omröstning i kongressutskott

Under gårdagen röstade det juridiska utskottet (Judiciary Committee) i USAs kongress om att ta bort det federala förbudet gällande cannabis. Resultat blev 24 för och 10 mot, så en majoritet sade alltså ja till legalisering av cannabis. Inklusive två republikaner! Lagförslaget går under namnet Marijuana Opportunity, Reinvestment and Expungement act (MORE). Inget annat förslag gällande legalisering av cannabis har tidigare kommit så här långt.

Nu är det troligt att lagändringen tas upp till vanlig omröstning i hela kongressen, som är underhuset i USA. Det här kan dock ta tid enligt demokraten Jerrold Nadler, ordförande i utskottet och den som introducerade lagförslaget. Men han tror att det kommer ske innan kongressens upphörande i januari 2021. Byråkratins kvarnar maler visserligen långsamt i USA och lagförslag urvattnas ofta innan införande men det här är ändå historiskt.

Sen är det så att lagförslaget normalt sett har små chanser att ta sig igenom det övre huset i staternas lagstiftande församling som är senaten. Den kontrolleras av republikaner som behöver framstå som konservativa inför sina väljare.

Å andra sidan kan vad som helst hända när USA ska välja president nästa år. Donald Trump har såklart varit både för och emot cannabis. Många demokratiska politiker hyllade omröstningens resultat i sociala medier. Kanske kan cannabis bli en het valfråga under valåret 2020 ..?

Länkar:

Marijuana Legalization Bill Approved By Congressional Committee In Historic Vote

Lawmakers And Advocates React To Historic Passage Of Bill To End Federal Marijuana Prohibition

House committee approves landmark bill legalizing marijuana at the federal level

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.