Nyheter

USAs nya drogtsar: -Stoppa knarkkriget!

Drogtsaren i USA är ansvarig för myndigheten Office of National Drug Control Policy (ONDCP) som fördelar resurser och bestämmer strategier när det gäller samhällets hantering av illegala droger och missbruk. Den nya tsaren som tillsatts av Obamas administation heter Gil Kerlikowske och var tidigare polischef i Seattle i nordvästra hörnet av USA.

Seattle har länge präglats av skadelindring och en viss acceptans med låga böter som rättslig påföljd vid mindre narkotikabrott. Den årliga megafestivalen Seattle Hempfest och dess besökare har länge lämnats i fred av polisen som inte har gripit folk för cannabiskonsumtion.

 

 

Det var i början på året som Gil Kerlikowske utnämndes till posten som drogtsar men först nu i veckan blev han officiellt godkänd av kongressen som den nya generalen för Vita husets kamp mot narkotika. När Gil Kerlikowske först omnämndes som kandidat för jobbet så var cannabisaktivister försiktiga positiva med tanke på hans historia i Seattle.

Nu är många troligtvis ännu gladare när Gil Kerlikowske uttalar sig i den välrenommerade tidningen Wall street Journal om att han ogillar metaforen knarkkriget och att tankesättet bör avvecklas. Det som vi här i Sverige kallar nolltolerans eller kampen mot narkotika är enligt USAs nya drogtsar kontraproduktivt i strävan efter att hjälpa missbrukare och brukare.

Ett citat:

”Regardless of how you try to explain to people it’s a ’war on drugs’ or a ’war on a product,’ people see a war as a war on them,” he said. ”We’re not at war with people in this country.”

Mycket tänkvärt och nästan smått ironiskt med tanke på att en tidigare drogtsar är i Örebro nu i dagarna för att tala på mässan Sverige mot narkotika. Man kan undra om den tidigare drogtsaren Dr. Robert DuPont säger något i samma stil som Gil Kerlikowske. Fast det skulle nog inte gå hem hos publiken..

Hör du legaliseringen som knackar på?

Länkar:

White House Czar Calls for End to ’War on Drugs’

[tags]cannabis, marijuana, knarkkriget, nolltolerans, USA, Gil Kerlikowske, Obama[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.