Nyheter

Var är bevisen för att nolltoleransen fungerar?

Var är bevisen för att den nuvarande narkotikapolitiken som baseras på kamp mot och nolltolerans av droger skulle vara så framgångsrik? Det här har expertorganisationen UK Drug Policy Commission tittat närmare på sedan 2007 och igår släpptes rapporten A Fresh Approach to Drugs.

Några huvudpunkter är att innehav för eget bruk/konsumtion bör avkriminaliseras och inte leda till straff eller böter, detta ska enligt expertisen INTE leda till en signifikant ökning av konsumtionen. Det här stämmer överens med hur totalkonsumtionsmodellen kan ifrågasättas.
Vidare går det att läsa i rapporten att hemmaodling av cannabis kan underminimera den organiserade brottsligheten som odlar och smugglar i industriell skala.

 

Det intressanta är att sådana här nytänkande metoder troligen kan göra större avtryck än vad flera decennier av kamp mot droger lyckats göra. 
Faktum är att rättsväsenden världen över varje år får miljarders miljarder för kampen mot droger men misslyckas trots det med att påverka antalet människor med beroendeproblem, prisnivåer eller tillgänglighet nämnvärt.

Det är alltså en helt befogad fråga om det verkligen är polisen som ska gripa människor med beroendeproblem eller konsumenter som använder narkotika i rekreationellt syfte, varav lejonparten inte drabbas av problem till följd av sitt bruk. Enligt rapporten måste man göra skillnad på bruk och missbruk!

I många fall så misslyckas alltså den rådande narkotikapolitiken som tex med den höga dödligheten bland missbrukare i Sverige. På global nivå så har vi gödandet av den svarta narkoekonomin, den kontraproduktiva drogpropagandan i skolsystemen och stigmatisering som leder till allmän okunskap. 

UK Drug Policy Commission är inte någon liberal tankesmedja som svenska knarkkrigare jämt och ständigt bortförklarar obekväm kritik med. Medarbetarna är meriterade forskare, erfarna poliser och läkare. 

Några av finansiärerna:

Länk:

Decriminalise drug use say experts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.