Nyheter

Var är Stockholms sprututbyten?

Att tunga missbrukare får rena sprutor från sjukvården är en metod som använts med framgång i flera Europeiska länder sedan sjuttiotalet. I Sverige har knarkkrigare lyckats streta emot och förhindra denna utveckling med hjälp av dogmatisk argumentation om att samhället inte ska uppmuntra till knarkande.

De som inte accepterar att narkomaner får denna hjälp borde kallas för mördare. Konstigt nog är mördarna i det här fallet liberala (?) folkpartister och hälsofokuserade kristdemokrater. RNS påverkar debatten med den lögnaktiga boken Sprututbyte som trots svidande kritik från Karolinska Institutets etiska kommitté fortfarande säljs från rns.se/litteratur.asp.

Allt prat mot sprututbyte är osaklig och moralisk propaganda. Motståndarna har inte vetenskapen på sin sida men ändå lyckas man kontrollera politiken. WHO och FN rekommenderar program för rena sprutor till injicerande narkomaner.

 

 

Intresserar man sig för narkomaners välbefinnande och sprutubyten så har DN opinion varit en intressant arena under augusti månad. Insändarna Stockholms narkomaner måste få rena sprutor, Rådgivning bättre än sprutbyte (Do the Hassela!) och Sprutbyte minskar hivfallen behandlar alla en högst aktuell och kontroversiell fråga men med lite olika perspektiv.

Den första är intern kritik från från Liberati-gruppen av Folkpartiets Birgitta Rydberg och Rolf Bromme. Artikeln innehåller intressant data för hur eländigt ställt det är bland Stockholms heroinmissbrukare.

Den andra insändaren Rådgivning bättre än sprutbyte är ett bra exempel på hur konservativa folkpartister tror att hård disciplin och tillrättavisande är en bra metod istället för vård när det gäller narkomaner. Det är i praktiken ett recept för hur man tar kål på ett liberalt parti och för knarkkrig.

Den tredje insändaren är ett upprört svar ifrån professionella medicinare som kräver förändring och pekar på hur illa Stockholms politiska makthavare inom hälso- & sjukvården behandlar sprutmissbrukare.

Politikers hantering av det här är vidrig och det leder till en livsfarlig situation för missbrukare. Tur är väl att ideella organisationer i Stockholm redan bedriver sprututbyten i liten skala.

Måste alliansen falla och dinosaurierna dö ut för att Folkpartiet ska bli liberalt igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.