Att cannabis har blivit legalt i många amerikanska delstater innebär inte att plantan betraktas som legal på det federala planet, d v s det övergripande statliga nät som förenar delstaterna.
Det här är ett stort problem för näringsidkarna inom cannabisbranschen, eftersom de inte kan sätta in sina intjänade pengar på banken.
Det här faktumet har som sagt gett upphov till en hel del bekymmer inom den expansiva cannabisindustrin. Cannabis är olagligt på federal nivå. Därför vågar i princip inga banker befatta sig med industrins kontanter. Detta resulterar i att de fraktar omkring sina slantar i bepansrade fordon med beväpnad personal, t ex.
Om man omklassificerar cannabis från den första (och värsta) kategorin, som kallas Schedule I, så skulle plantan i ett slag bli legal över hela nationen.
Varför händer inte det, då..?!
En berättigad fråga. Om man tar en titt på vilka krafter som egentligen ligger bakom det hårdnackade och tröga motståndet så börjar kanske bilden klarna!
Redan 2016 var den amerikanska allmänheten inne på att legalisera cannabis.
Vilka krafter är det då som hindrar majoritetens önskan att bli lag..? Så här ser listan ut, enligt Laura Williams på FEE (Foundation for Economic Education):
- Big Booze (alkoholbolag)
- The Boys in Blue (snuten)
- USA:s fängelseindustri
- Big Pharma (läkemedelsbolagen)
- Big government (Statliga jobb)
- Övriga lobbyister
Beträffande Boys in Blue så kan man konstatera att även i Sverige har poliserna förhållandevis stor makt att påverka. Organiserade narkotikapoliser i sociala medier får ekonomiskt understöd från Polismyndigheten, etc…
Läs mer:
Meet the Special Interests Keeping Marijuana Criminalized