Nyheter

USA: Vermonts politiker legaliserar cannabis..?

Ska Vermont -Bernie Sanders hemstat- bli den första amerikanska delstaten som legaliserar cannabis för rekreationell användning utan att behöva folkomrösta om saken..?

Ja, det beror på om man bestämmer sig för att godkänna ett förslag som passerade delstatens senat i februari och som innebär  att personer över 21 år kan köpa och konsumera cannabis fr o m 2018. Dock skulle det aktuella förslaget inte tillåta vare sig hemodlad marijuana eller ätbara cannabisprodukter. 
Förespråkare för legalisering anser att ett godkännande skulle kunna öka acceptansen för cannabis bland amerikaner i gemen.

Hearings
Det här utspelet kommer sedan man under det gångna året hållit hearings i Senaten för att utröna vilka begränsningar som skulle vara lämpliga villkor för laglig cannabisanvändning. Man har dock bara fram till slutet av maj på sig att agera, en deadline som kan vara svår att hinna med, eftersom man från demokraternas sida är tveksamma om huruvida det finns tillräckligt mycket stöd i de egna leden för att få lagförslaget att gå igenom.

25% skatt
De sålda cannabisprodukterna ska beskattas med 25%; pengar som ska gå till att finansiera polisiär drogverksamhet samt utbildningsprogram om droger. 
-Det är viktigt att vi får en genomtänkt approach till frågan, säger senatorn Jeanette White, som understödjer förslaget. Vi måste jobba fram detaljerna och ha en väl utbyggd infrastruktur på plats när det väl är dags.

Inte längre tabubelagt
-Om vi genomför det här så ger vi en klar och viktig signal till resten av nationen att den här frågan inte längre är tabubelagd, säger Jeff Laughlin, en 37-årig dataprogrammerare som även han stöder förslaget.

55% för, 32% emot
Och det är han inte ensam om, långt därifrån..! Vermont Public Radio gjorde en gallupundersökning i februari där 895 personer tillfrågades om de stödde en legalisering av cannabis eller inte. 55% gjorde det medan 32 motsatte sig en legalisering.

En av 8 använder
Kanske ännu mer talande siffror kom från en studie från Rand Corp förra året. Där framgick att var åttonde Vermontbo redan använder den illegala drogen. I åldersspannet 18-25 är det var tredje person som nyttjar marijuana.Den flitiga användningen av weed i delstaten har gjort att vissa lagstiftare anser att det är dags att lagar och förordningar hinner ikapp verkligheten.

Förändring behövs
-Om det är så många som en av åtta  så säger det mig i alla fall EN sak, säger Keith Clark, sheriffen i Windham county. Då behövs en förändring, eftersom samhället till stor del accepterar bruket. Om 12-13% av befolkningen anser sig ha skäl att inte vara helt öppna mot oss poliser när vi t ex undersöker allvarliga brott, då hindrar det oss från att utföra vårt arbete.

Länk:

Vermont legislature on track to be first in U.S. to legalize marijuana

Bernie Sanders tillkännager sin nuvarande position i cannabisfrågan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.