Internationella brottssyndikat kan ha räddat banker under 2008 när finanskrisen var som värst. Under andra halvan av 2008 var det väldigt svårt för banker att låna pengar av varandra, något som sker hela tiden när banksystemet fungerar som det ska.
När bankerna hade panik så var det lättare för knarksäljande organisationer att tvätta sina pengar. Enligt FN:s Office on Drugs and Crime så tvättade legitima banker 352 miljarder åt brottssyndikaten.
Handel med illegala droger är dessa organisationers huvudinkomst. Cannabis är deras stapelvara. Knarkkrigare som inte vill tro på att legalisering innebär kontroll föreställer sig ofta två saker:
1. Polis och samhället kan besegra brottssyndikaten
Detta stämmer så klart inte. USA har utan framgång försökt kontrollera Latinamerikas kokainproduktion i flera decennier. Det enda som åstadkommits är fler vänsterorienterade och militära ledare. I västra Afrika (smugglingsrutt till EU) har flera länder genomsyrats av korrumperande pengar från kokainhandel.
Nu är trenden i Latinamerika avkriminalisering och legalisering eftersom storebror USA:s knarkkrig inte fungerar.
2. Om vi legaliserar för att på så sätt neutralisera maffian så söker de sig bara till något annat illegalt område att tjäna pengar på
Här har vi ett bra exempel på knarkkrigares snedvridna logik. Vi ska fortsätta den orealistiska kampen mot droger även fast det inte fungerar eftersom maffian kanske skulle tjäna pengar på rosa elefanter (mycket olagligt) om vi tog knarket ifrån dem.
Enligt en färsk opinionsundersökning i USA anser 68% av de vuxna att knarkkriget misslyckats. Snart kommer även svenskarna att få upp ögonen för det här och inte tänka på kamp som det enda möjliga sättet att hantera folkhälsoproblemet illegala droger.
Länk:
Drug money saved banks in global crisis, claims UN advisor
USA: Majoritet vill legalisera cannabis enligt ny undersökning