Nyheter

Wien: Stormöte för FN:s Commission on Narcotic Drugs (CND)

I förra veckan var det årsmöte för strategiorganet inom FN som arbetar med den globala narkotikapolitiken. Under förra årets möte var det 10-årsjubileum för en kaxig plan om att göra världen narkotikafri.

Trots statistik från Europeiska kommissionen som visar att kampen mot droger floppat och att flera länder i västeuropa och Latinamerika trycker på för pragmatisk narkotikapolitik så räckte det ej.  Världens stormakter och konservativa krafter som Sverige samt Italien hindrade utvecklingen. Knarkkriget fortsätter!

 

 

USA och Ryssland arbetade även i år mycket aggressivt mot alla pragmatiska reformer av den globala narkotikapolitiken samt modern skademinimering. Under en pressträff på en fråga från Hungarian Civil Liberties Union så svarade Rysslands drogtsar lögnaktigt om substitutionsbehandling (t.ex. metadon) för att inte tappa ansiktet:

Det är patetiskt att politiker och myndighetspersoner vägrar vara realister och dessutom smutskastar kritiker med stämpeln drogliberal. När ska lögnerna upphöra? När ska människor med beroendeproblem slippa skämmas? När ska polisens terror av problematiska och oproblematiska brukare upphöra?

Den narkotikafria världen är en vilseledande utopi.

Länkar:

FN-möte i Wien om den globala narkotikapolitiken 2009-2019

FN-mötet i Wien: Kriget mot illegala droger fortsätter till 2019

FN:s krig mot knark

Harm reduction är rätta vägen

FN-mötet i Wien: en återblick

Expressen attackerar folkhälsominister Maria Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.