Allt om cannabis

Cannabis är en ettårig örtväxt som naturlig förökar sig under en säsong och sedan dör. Inomhus odlas den på bara 2-3 månader med växtbelysning. Sedan skördas och torkas toppskotten, alltså blommorna som på engelska kallas buds. I Sverige brukar vi säga cannabis, marijuana, grönt eller gräs.

En annan vanlig form är hasch. Det framställs genom att torkade cannabisplantor skakas och växtmaterialet silas genom finmaskiga nät. Trikomerna kallas fina små hår som finns på blommorna och bladen. I dessa finns en olja med cannabinoider som THC och CBD. Detta pressas sedan under tryck till en svartbrun stelnad kåda.

Hur många använder cannabis i Sverige?

Enligt Folkhälsomyndigheten så har ca 3% av svenskarna rökt gräs eller hasch senaste tolv månaderna. Faktum är att den siffran bara gått ner och upp lite grann över många år. I åldersgruppen 16-29 är det så myck som 8,2%. Data är från Folkhälsoenkäten.

Sen är frågan om mörkertalet, dvs hur många som inte kan tänka sig att erkänna narkotikabrott när en myndighet frågar, trots att det är anonymiserat.

Avloppsmätningar vid det ETT av reningsverken i Stockholm har visat att det röktes upp ca 223 kg cannabis under en vecka 2019. Omräknat i doser, allså genomsnittlig mängd i en joint, handlar det om hela 1,8 miljoner! Det är värt ungefär 25 miljoner räknat i gatupris (hasch 100 kr/g och gräs 115 kr/g).

Vad är skillnaden på hampa och cannabis?

Det här kan verka krångligt men egentligen ganska enkelt. Häng med; hampa är vårt urspungliga ord för cannabisväxten. Industrihampa som det brukar kallas är sorter som är godkända i EU och innehåller väldigt låga nivåer av THC. I Sverige är det max 0,2% THC som gäller.

Men det handlar alltså som cannabis som är korsad och förädlad för att ha vissa egenskaper, som t ex vara långväxta, vilket ger starkare fibrer till material. Eller t ex ge mycket frön för att producera pressad hampfröolja.

Cannabis en del av vår historia

Det geografiska läget har gjort oss till ett land med en rik maritim historia. Segel och rep var så viktigt att bönder genom historien varit förpliktigade att odla växten.

Hampa är en självklar bruksgröda i svensk historia å det har varit så åtminstone sedan järnåldern.

Flera tusen år innan dess brukades hampan av folk från den snörkeramiska kulturen, som var den dominerade i norra Europa två-tre tusen år före Jesu födelse. Genom handel och resande kom kunskapen om cannabis troligen över östersjön och via nuvarande Danmark till oss långt tidigare än vad arkeologiska bevis gör gällande.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.