Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).

Standardhaschet som köps och säljs i Sverige kommer vanligtvis från Marocko och framställs genom att torkad cannabisplanta skakas och kristallerna som faller av pressas under hårt tryck. Kådan som kommer ur den här processen stelnar och blir till en mörk massa.

Troligen uppstod tillverkningsmetoden i Indien där man i flera tusen år förädlat cannabisplantan enligt denna princip. Hasch introducerades i västvärlden av Arabiska handelsmän.

Marocko

Enligt Rikspolisstyrelsen så röker svenskar mestadels marockanskt hasch. I Marocko är det den ödsliga regionen kring Rifbergen som står för merparten av produktionen. Det är illegalt och efter påtryckningar från omvärlden har Marockos regering blivit allt hårdare mot haschindustrin.

Trots detta så frodas cannabisplantagerna och exporten är en stor faktor i hela landets ekonomi. Enligt den spanska agronomen Pascual Moreno så är hasch troligen Marockos största exportvara och den största inkomsten av utländsk valuta.

Rifbergen i Marocko

Röka hasch

För att röka hasch i joint så används vanligtvis tobak som utfyllnad. Genom att snabbt värma upp biten så mjuknar den och kan smulas över tobaken. Sedan är det bara att ära Haile Selassie eller Shiva och tända på. Ogillar man tobak så går det lika bra eller bättre att röka i pipa eller bong.

Haschets dåliga rykte

Vissa föredrar grönt framför brunt och detta beror nog på att man aldrig riktigt vet vad internationella brottssyndikat blandat i produkten. I England så kallas det billigaste haschet för soap bar och resulterar allt som oftast i huvudvärk snarare än eufori.

Andra sätt att tillverka hasch på

  • Acetonhasch är vanligt bland hemmaodlare då processen är relativt enkel att genomföra. När de värdefulla blommorna skördats så kan bladrester placeras i ett acetonbad som löser THC. Välj ett välventilerat rum då aceton är både starkt och brandfarligt.Häll den gröna sörjan genom ett filter av t.ex. tunn textil ned på en djup tallrik. Låt formen stå ett dygn så att acetonet avdunstar, kvar blir olja i ytterst kladdig form. Efter en snabbkylning så blir det mindre kladdigt och lättare att samla ihop med ett raklblad för att sen formas.
    OBS! Det är riskabelt. Viktigt att tänka på är att alltid använda aceton fri från olja och att aceton är brandfarligt.
  • Ishasch är en metod där växtklipp från plantan blötläggs i kallt vatten. Genom att försiktigt vispa runt så faller trichomerna (kristaller med thc) till botten och kan sedan samlas ihop för behandling.
  • Hascholja framställs genom att trycka butangas genom sönderhackade växtdelar (ex. blad och buds). Gasen löser upp cannabinoiderna som finns i kristallerna och följer med gasen. Metoden skapar en potenta olja ofta hälls på tobak eller används i bakning.
    OBS! Gas är mycket brandfarligt och det krävs speciell utrustning för att utföra processen.

Fakta om hasch

Hasch är ofta brunt, rött eller svart. Ofta sägs färgen visa vilket område haschet kommer ifrån fast det egentligen handlar om hur det har tillverkats.

Film om hur man tillverkar hasch på klassiskt vis:

http://www.youtube.com/watch?v=PkvygAXIdr8

Klipp från dokumentären Haschisch (2002):

Hur man gör hasch

Länkar

Magiska Molekylers Wiki om hasch

Knarkkorvens cannabis-info

Vanliga felstavningar: hach, hash.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.