Frön från cannabis går att använda till mycket. Vanliga användningsområden är cannabisodling, hälsokost och mat.
Cannabisfrön är helt lagligt i Sverige och går att köpa från head shops och seed banks. På svenska webbshoppar kallas dessa ofta lyxfågelfrön pga juridiska skäl.
420 § All information under denna sida tillgängliggörs endast i teoretiskt kunskapssyfte. Det är olagligt att odla eller på annat sätt framställa cannabis i Sverige!
Använd dessa råd endast om du bor i ett mer modernt land där cannabisodling tolereras.
Odla cannabis
Frön för att odla cannabis går att dela upp i tre kategorier, den första är vanliga naturliga frön. Vid odling av denna typen så måste odlaren plocka bort hanplantor så att dessa inte befruktar honplantorna. Det här sättet att odla är vad man skulle kunna kalla gamla skolan. Men det är en förutsättning om syftet är korsbefruktning i syfte att utveckla nya strains. De två andra kategorierna är:
Feminiserade frön
Det här är vad som kommit att bli standard idag eftersom hemmaodlare vill vara säkra på kön och oftast odlar för att skörda gräs. Moderplantorna kan t ex stressas eller behandlas med hormoner, vilket leder till att fröna med väldigt hög säkerhet bara ger honplantor. I regel är de flesta strains en blandning av sativa och indica.
Autoblommande frön
På senare år har det blivit populärt med autoblommande genetik, vilket kommer från Cannabis Ruderalis, en vanligt vildväxande sort från norra halvklotet där det inte är så mycket solksken. I naturen måste dessa plantor därför påbörja fröproduktionen med hjälp av en intern klocka istället för som vanligt styras av ljustimmar och skiftande årstider.
Är det verkligen helt lagligt?
Hampafrön som man kan köpa i välsorterade matbutiker och frön från cannabis är samma sak men med olika gener. När det gäller frön för illegal odling (THC halt över 0.2%) så går det inte att särskilja dessa åt från hampafrön, utan att odla upp plantor och labbtesta blommorna. Det är alltså olagligt att ens testa om det rör sig om olaglig genetik. Vilket innebär att det inte riktigt går att kriminalisera frön. Men det kan användas som bevis för förberedelse till narkotikabrott.
Det finns inga domar som direkt rör cannabisfrön, varken gällande säljare eller köpare. Så den juridiska statusen är något oklar. Ett par frön i en förpackning, oavsett vilka gener, är i princip riskfritt. Men i en låda tillsammans med odlingslampa och en bok om den heliga örten kan det vara svårare att förklara. Därmed inte sagt att det är olagligt.
Polisen gnäller ibland i media att svenska återförsäljare helt lagligt kan sälja cannabisfrön via nätet. Det är alltså lagligt att överlåta eller inneha frön i Sverige eftersom dom inte kan göra något åt det.
När det gäller internationell handel så är tullen inblandad. Vilket leder till att om tullen stoppar en försändelse med frön i så kan det ibland skickas vidare till mottagaren utan att något märks.
Enligt rykten på nätet, så händer det att polisen kommer på oväntat hembesök 1-2 månader senare. Å att polisen kan hitta på skäl för husis är vida känt. Så vid beställningar från utlandet kan det vara smart att beställa till en annan adress.
Köpa cannabisfrön i Sverige
[adinserter name=”Smoketower link”][adinserter name=”Sensimilla seeds link”][adinserter name=”Norden Seeds link”]
Beställ frön från utlandet
[adinserter name=”Sensi Seeds”][adinserter name=”WeedSeedShop”]
Att så cannabisfrön
Ett cannabisfrö måste aktiveras med fukt. Lägg fröna i ett glas vatten i ett dygn. Det här för att fukten verkligen ska tränga in genom skalet, mjuka upp fröet och aktivera groddfasen.
Lägg sedan fröerna mellan hushållspapper som är välfuktat med vatten. Se till att det inte torkar ut. Placera pappret på en tallrik och på ett ställe som inte är för kallt. Efter en eller flera dagar så knäcks skalen och en grodd tittar ut, då är det dags att sätta dessa i jorden och odla cannabis.
Vissa använder sig av torvbriketter som första medium. Sätt fröet med grodden nedåt i jorden. Kom ihåg att vara försiktig eftersom groddarna lätt går av. Frödelen kommer at lyftas upp över ytan och till slut ramla av de första löven som vecklas ut.
Hur lång tid kan frön klara sig?
Under förutsättning att man lagrar cannabisfrön på rätt sätt, d v s på ett torrt, mörkt och kyligt ställe så kan cannabisfrön klara sig länge, 10 år eller mer. På nätet finns det historier om frön som såtts efter 20-30 år vila, i en miljö som får antas vara fördelaktig.
Att sedan få gamla fröna att gro kan däremot vara lite knepigare. Frönas skal blir nämligen allt hårdare under årens lopp och det betyder att vattnet får det besvärligare att tränga in i fröet. Det går att öka groddchansen med några droppar väteperoxid i vattenbadet av frön.
Den internationella fröbranschen
Frön brukar säljas hos head shops eller i vissa länder även grow shops. Ibland kallas det även för fröbanker eller seed banks på engelska. Av förklarliga skäl så har Amsterdam varit huvudstaden i många år men aktörer i Spanien och Schweiz är oxå populära för cannabisodling. Det finns en viss uppdelning mellan Europeiska och Nordamerikanska marknaderna även om internet och legalisering förändrat det på senare år.
Man kan säga att det finns tre nivåer av fröföretag. De största med resurser och kunskap som samlar in så kallade landrace strains och förädlar vidare för försäljning. Mittennivån är de som mest korsbefruktar populära strains för att få fram nya och goda egenskaper.
Den tredje nivån är något som kommit stort på senare år, vilket kallas white labeling, dvs mindre aktörer köper cannabisfrön i bulk från distributörer. Fröna säljs sedan under företagets eget varumärke.
En viktig marknadsföringskanal för fröföretagen har länge varit Cannabis Cup och liknande tävlingar. Inte så transparent och ärligt alla gånger, alltså mer ett PR-spektakel. Kanske med pengar under bordet. Men topplaceringar har ofta varit språngbrädor för strains och odlare.
Kända strains
Skunk är kanske den mest kända strain någonsin, eller kanske ökända!? En annan är Northern Lights som revolutionerade cannabisodlingen. Sedan har vi den älskade White Widow som varit på folks läppar i åratal!
En strain som flera gånger förekommit i populärkulturen är Haze och Purple Haze. Sorter som smakar och doftar av godis eller frukt är ett annat vanligt inslag i cannabisodlarnas värld. Två mycket kända strains är Blueberry och Bubblegum.
Kända fröföretag
I Europa är det några spelare som funnits på marknaden under många år. En av det mest kända företaget är Sensi Seeds, som grundades redan 1985, av ägaren Ben Dronkers. Han driver även cannabismuseerna i Barcelona och Amsterdam, samt ett stort företag inom hampaindustrin.
Europa
Några andra kända företag från Amsterdam är Barney’s Farm, Dutch Passion och DNA Genetics. En annan känd person i branschen är
Arjan Roskam med sitt företag Green House Seeds. Med hjälp av sidoprojektet Strainhunters har Green House blivit känt där ägarna åkt runt i världen och letat efter landrace strains. Allt filmat i dokumentär stil och upplagt på nätet.
Från Spanien kommer storspelaren Royal Queen Seeds och det mindre företaget Medical Seeds med deras kända CBD-strains.
Nordamerika
I USA ser det lite annorlunda ut, traditionellt har fröodlarna varit mycket mer diskreta. Men en välkänd odlare som betytt mycket för fröförädlingen är Humboldt Seeds. Innan medicinsk cannabis och legalisering kom så var det olagligt med frön. Det här har sin grund i hårda straff för narkotikarelaterade brott.
Det här fick den allt annat än diskreta Marc ”Prince of Pot” Emery smaka på, han begärdes utlämnad från sitt hemland Kanada pga anklagelser om allvarligaste formen av narkotikabrott. Han dömdes till flera års fängelse som avtjänades i USA. Hans brott: Försäljning av cannabisfrön!
En amerikansk klassiker är Top Dawg Seeds, kända för äkta Chemdog-genetik. Ett annat känt märke är Bodhi Seeds.
Många i de amerikanska odlarlegenderna är ofta bara kända under smeknamn. Vara många är och har varit verksamma i Emerald Triangle i norra Kalifornien.
Historia om cannabisodling
Forskning tyder på att mänskligheten hållit på med att odla cannabis i dagens Kina redan för 10.000 år sedan. En bidragande orsak är troligen cannabisväxtens oljerika frö, egentligen en nöt, men även för utvinning av fibrer från stammen.
I Sverige och Skandinavien har vi odlat plantan i tusentals år, åtminstone sedan äldre järnåldern. Eller hampa som det alltid har kallats här. Arkeologiska bevis finns för att hampafrön ingick i bondens fröbank. Det verkar t o m som att dåtidens kvinnliga schamaner använde det som en rituell drog.
Carl von Linné var först med att klassificera Cannabis sativa år 1753.
1785 publicerade den franske botanikern Jean-Babtiste Lamarck en beskrivning av vad han kallade Cannabis indica, beroende på att det var just i Indien man insamlat de beskrivna plantorna.
Det var också från Indien de första varianterna av marijuana härstammade som så småningom hamnade i Karibien och från 1834 spred sig till angränsande länder från Mexiko och ner till Brasilien indirekt genom britternas försorg. Det var nämligen det indiska tjänstefolket som medförde plantorna till de västindiska kolonierna. Efter slaveriets upphörande behövdes billig arbetskraft, vilket medförde en omfattande indisk invandring.
Marijuana kriminaliserades inte förrän 1937 i USA och storskalig import av hasch och gräs kom inte till Europa och nordamerika förrän på tidigt 60-tal.
Det var också då som man började odla marijuana där. Till att börja med sattes utrensade frön från illegala sändningar av rökare som var nyfikna på om man kunde odla eget gräs. Sinsemilla (som är spanska för frölös) var i stort sett ett okänt begrepp.
Nästan all inhemskt odlad marijuana som saknade frön, gjorde det därför att den var omogen. De mogna plantorna hade däremot fullt med frön. De varianter av tropisk cannabis som odlades i nordamerika (ofta från Thailand eller Colombia) hann sällan mogna innan frostnätterna tog kål på dem.
I Florida, södra Kalifornien och i Hawaii kunde dock plantorna överleva, eftersom klimatet där är varmt och odlingssäsongen lång. Dessutom mognade också vissa subtropiska varianter av mexikansk och jamaikansk marijuana utomhus i de sydligaste delarna av USA.
Alla de här tidiga pionjärplantorna kallades helt enkelt för sativor, efter det latinska namnet på plantan Cannabis sativa.
Vid 70-talets början tog sig några odlare an uppgiften att framställa sinsemilla. Frölösa plantor får man om man rensar ut alla hanplantorna ur det fält där grödan odlas och lämnar kvar endast honplantorna, som sedan får mogna. När de inte blir befruktade börjar de istället producera kopiösa mängder med extra blommor som är täckta av hundratusentals körtlar vilka producerar den eftertraktade kådan (vars syfte är att pollen ska fastna i den och befrukta plantan).
Vid mitten av 1970-talet började sinsemilla bli den mest framträdande sorten hos de amerikanska marijuanaproducenterna.
1976 gav Jim Richardson och Arik Woods ut en bok med titeln Sinsemilla Marijuana Flowers. Den kom att innebära en revolution för cannabisodlingen. Inte bara hade författarparet beskrivit tillvägagångssättet för att producera frölösa plantor på ett korrekt och inkännande sätt samt illustrerat verket med imponerande och anslående färgfoton -de hade dessutom gjort det första försöket till att beskriva hur man steg för steg använder sinsemilla-metoden för att få en optimalt potent och välsmakande skörd!
Men det kanske viktigaste bidraget bestod i att boken visade odlarna att om cannabis kan odlas utan frön så betyder det också att honblommorna medvetet kan befruktas med utvalt pollen för att producera frön från plantor där man känner till hanplantan och dess ursprung. Den insikten gav upphov till den medvetna odling och det oräkneliga antal strains som vi idag har tillgång till!
Men för bara ett par generationer sedan var det s k landrace strains som gällde när man pratade om marijuana. Begreppet omfattar alla de ursprungliga cannabissorter som växer på alla klotets kontinenter. De är rena och har inte korsats medvetet och de växer alla i sina naturliga omgivningar. Den isolering de utsatts för och den genetiken som blivit följden betyder att land races är extremt stabila, härdiga och livskraftiga. Alla dagens sorter har sin rot i dessa ursprungliga land races.
Hampafrön i nyttig olja
Kallas även hampafröolja eller hampaolja och finns idag i många matbutiker. Enligt den amerikanska forskaren Dr. Bob Melamede så är olja från pressade hampafrön en livsförlängare som troligen skyddar mot många vanliga sjukdomar. Oljan innehåller fettsyrorna omega-3, 6 och 9. Det är en vegetabilisk motsvarighet till animaliskt fiskfett som är bra för hjärnan. Den innehåller inte THC.
Andra benämningar:
Marijuanafrö, cannabis seeds och hampfrö.