Nyheter

Nykteristernas ”sanningar” är antaganden

Försvarare av den svenska nolltoleransen har för vana att försöka döda debatten med solidaritetsargumentet. D v s resonemanget som går ut på att om den allmänna drogkonsumtionen går upp p g a avkriminalisering eller t o m legalisering, så kommer skadorna också att öka kraftigt. Denna ”vedertagna sanning” gör gällande att även om just du kanske skulle kunna hantera säg cannabis, som går att köpa lagligt, så skulle vissa inte göra det och därför borde du avstå.

DN skriver idag frågande om totalkonsumtionsmodellen, alltså att alkoholskadorna skulle öka kraftigt vid liberaliseringen av alkohollagar och ökad tillgång i Sverige. Det verkar inte vara så självklart som nykterhetsorganisationerna har fått politiker att tro. Enligt forskare så har inte alls skadorna ökat så kraftigt som väntat, faktum är konsumtionen t o m minskat på senare år trots nya införselvägar och alkoholreklam i media.

Det verkar vara så att folk är smartare än vad nykteristerna vill tro. Om nu totalkonsumtionsmodellen inte är så säker som vi hjärntvättats att tro så vore det konstigt om det samma inte skulle gälla för andra droger. Så nästa gång en knarkkrigare anklagar dig för att vilja ha ihjäl alla som har beroendetendenser i o m en avkriminalisering då skadorna ”bara måste öka kraftigt” så kan det ifrågasättas med den här informationen.

Det går helt enkelt inte att veta att det är så eftersom det inte har prövats i någon större omfattning, samt att den nuvarande rigida kampen mot droger aldrig har utvärderats. Fungerar den ens i någon utsträckning alls?

Länk:

Uteblivna alkoholskador förbryllar forskare

Noll tolerans = noll koll

Absolutismens grepp om Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.