Nyheter

Riskerna med populära ”vape pens” för THC och CBD

På senare år har det blivit populärt att konsumera cannabinoider med olika sorters vaporizers. En vanlig variant som många använder är vanliga batterier (atomizer) till e-cigaretter och engångspatroner fyllda med potent extrakt från cannabis.
Det är vax eller olja från cannabis som blandas ut i samma oljor som används till vätska för e-cigaretter. Det har även blivit vanligt på legala marknaden för CBD-produkter.

Med Darknet och en mer utspridd cannabiskultur i Sverige så har även svenskarna börjat vejpa illegala extrakt och oljor. Många känner sig mer skyddade från polisens misstankar och nyfikna blickar, det luktar inte mycket och ser diskret ut. Många ser det säkerligen som en självklarhet att vejpa istället för en joint med tanke på hälsoaspekten vid rökning.

THC vape pen från BC Budboyz

Det här är minst sagt starka grejer och marknadsförs ofta med fantasisiffror på över 90% THC. Mer realistiska siffror är mellan 50-80% vilket ändå måste ses som väldigt potent. För en ovan användare så kan det räcka med ett eller två bloss för att känna sig riktigt hög. Det är även många som gör egen cannabisinfuserad e-liquid till påfyllbara e-cigaretter.

Det känns onekligen som och betraktas generellt sett som ett mindre farligt alternativ i jämförelse med att röka gräs, hasch och tobak. Problemet är dock att konsumtionsmetoden är avancerad till skillnad från mer traditionella röksätt. När fler komponenter, mekanismer och ämnen är inblandat så finns det ökad risk för kontaminering av farliga ämnen. Det kan röra sig om tungmetaller, bekämpningsmedel och även mögel.

Annons: Nordic Oil E-juice med CBD

Välj en seriös och erkänd tillverkare om du vill pröva att vejpa cannabidiol. Just nu kraftig rabatt på flera produkter från Nordic Oil!

Dank Vape THC-cartridges

Ett känt exempel är Dank Vapes, ett märke för patronerna som används till atomizers. Dessa går att hitta online, på olika legala cannabisbutiker i USA och förekommer numera även i Sverige. Problemet är bara att nästan allt är piratkopior. Det kan alltså vara vad som helst i och procentsatsen THC är garanterat överdriven. Förpackningarna är säljande med häftig grafisk design och roliga namn. Men dessa förpackningar kan lätt köpas på Amazon i bulk. Originalförpackningar är i regel mycket mer bastanta och har olika hologram för att skydda mot piratkopiering.

När patroner likt dessa började komma ut på marknaden för några år sedan så pratades det i försäljningsledet om riskerna med dåliga produkter, alltså dels oljan men även materialen i själva patronen. Riskerna kan vara så allvarliga som s k popcorn-lungs eller kemisk lunginflammation. Det kan alltså vara fara för livet i extrema fall.

Det är inte bara undergroundtillverkningen som är problemet! Det välkända amerikanska märket Diamond CBD, som ägs av börsnoterade PotNetwork Holdings (POTN), hamnade förra året mitt i en jobbig skandal. Oberoende forskare köpte deras produkter och fann spår av den syntetiska cannabinoiden 5F-ADB samt ämnet DXM som vanligen används i hostmedicin.

Det är alltså inte så enkelt att det är mycket nyttigare framför jointar och andra klassiska rökmetoder. I princip är det ju garanterat så, men risken är att inte veta. Gräs och hasch är lättare att kontrollera för den som använder det. Om du vill vara helt säker på kvalitén din vejpade THC håller så behöver du ett labb.
Lösningen är som vanligt enkel men otänkbar för många. Men det går inte att förneka hur en legalisering och reglering skulle skydda användarna.

Att tänka på med vape-pennor och din hälsa

  • Billiga produkter. Om priset är för bra för att vara sant så är det nog just precis så. Det kan bl a betyda att produkten är avsevärt mindre potent än utlovat. Det kan även handla om amatörmässig produktion, vilket kan innebära ökad risk för t ex kontaminering. Har du rejält med otur är det syntetiska cannabinoider men att det säljs som THC-olja.
  • Lyssna på din kropp. Om det uppstår obehag. Exempelvis mycket hostande, tryck i bröstet eller smärtor, sluta vejpa den produkten!
  • Konstig smak? Kan vara metallisk eller kemisk. Då är det en dålig produkt!
  • Hur ser oljan ut? Normalt ska oljan vara transparent, om vapen stått stilla så kan en viss skillnad mellan e-liquid och mer trögflytande cannabisämnen synas. Men är det klumpar eller andra synliga partiklar så är det en dålig produkt.
  • Dålig kvalitet? Hur patronen ser ut kan vara en indikator på om det är en seriös produkt. Är det dålig plast och billiga material så bör du fundera på vilka risker det finns med att använda den.
  • Hur känns ditt high? Om du är en van rökare så går det att känna skillnad på naturlig high och effekter av syntetiska cannabinoider. Om det känns onormalt både mentalt eller fysiskt så kan det vara tecken på syntetiska ämnen.

(THC-patroner kallas cartridges eller ”vape pens” på engelska. På svenska kallas de även kapslar, behållare och tank för e-cigaretter.)

Länkar:

Wisconsin Man Hospitalized with Lung Damage After Using Fake Vape Cart

Fake vape juice containing SCRA

2 Replies to “Riskerna med populära ”vape pens” för THC och CBD

  1. Men många vejpar ju också örter. Vejpandet i sig är mindre farligt än rökandet då förångning är bättre än förbränning. När en vejpar örterna direkt, i en örtvejp, så vet en vad en får och slipper samtidigt rök!

  2. Risken med både egna örter och även lika med okända varor från oseriösa företag är att ämnena du lägger ner kan vara ofarliga i sig, men blandat med glycerin och propylin glykol tillsammans med vad mer du lägger i kan i sin upphettning till ånga skapa andra biprodukter som blir den farliga biten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.