Nyheter

Staden Budapest funderar på att hoppa av svenska ECAD

Euorpean Cities Against Drugs (ECAD) heter paraplyorganisationen för knarkkrigare som har startarts med skattepengar från Stockholmarnas fickor. Organisationen grundades 1994 av politiker som en motkraft till alliansen för harm reduction som då hade börjat höras i EU. ECAD tror på och verkar för en repressiv narkotikapolitik med straff och moralism som grund – mer makt till polisen.

Enligt Hungarian Civil Liberties Union (HCLU) så kommer troligen Ungerns huvudstad att gå ur ECAD då höjningen av årsavgiften blev för mycket för stadsbudgeten. I år ska medlemsstäder betala 10 000 € till ECAD men trots 15 års medlemskap för Budapest så säger Andrea Szolnoki, ordföranden i ett hälsoutskott, att staden inte får ut något av deltagandet i ECAD och därför ska hon föreslå en omröstning om utträde ur organisationen. Det som ECAD erbjudit är världens dyraste nyhetsbrev och i flera år har avgiften höjts, 1998 låg den på 5700€ och 1998 på 8000€.

HCLU uppger att 10% av Budapest budget för sociala åtgärder vid missbruk av droger (2005) gått till den svenska propagandaorganisationen ECAD. Detta trots att staden har stora problem med sprutmissbruk.

 

 

Vi har tidigare skrivit om ECAD och korruptionen bland knarkkrigare. Vice ordförande i ECAD Åke Setréus jobbar även på Socialstyrelsen med resursfördelning av drogpreventionspengar som är ett finansiellt stöd till föreningar som motverkar droger med information till unga. Åke Setréus och Torgny Peterson har jobbat ihop inom ECAD och idag betalar Socialstyrelsen Torgnys lön, via företaget Hassela, för arbetet med propagandabloggen Actnow.

ECAD med ordförande Jörgen Svidén har sitt kontor i Stockholms stadshus och där arbetar flera anställda. 2008 så gick 1,4 miljoner av skattebetalarnas pengar till ECAD (900 000 för driften och 500 000 extra för knarkkrigarfestivalen World Forum Against Drugs). Enligt det fd. borgarrådet Kristina Axén Olin (M) så är staden djupt engagerad i ECAD.

I Sverige är narkotika den goda fienden och skattemedel slösas utan ifrågasättande på en utopisk vision som i praktiken bara lyckas med att mörda utslagna narkomaner och skrämma ungdomar med fördummande lögner.

ECAD är vad journalister borde skriva om istället för att intellektualisera över knarkdebattens polarisering. I ett föraktfullt remissvar till ett EU-projekt för ideella organisationers inblandning i unionens narkotikapolitik så föreslår ECAD bildandet av två block som tydligt är för och mot illegala droger.

Sveriges knarkhegemoni och verklighetsfrånvända organisationer likt denna med moralister övertygade om att de gör gott är vad som förlänger det destruktiva och kostsamma knarkkriget. Eftersom media inte granskar dem så måste vi stoppa dessa galenskaper genom att angripa deras ekonomi.

Hur stor del av vårdbudgetar i de andra medlemsstäderna går egentligen till anti-knarkpropaganda från Sverige?

Länkar:

Budapest resigns from ECAD

Film av HCLU om svenska knarkkrigare: Ett narkotikafritt Sverige – till varje pris?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.