Nyheter

Är cannabis ofarligt?

Det är en inte helt ovanlig åsikt från brukare och personer i sociala medier. Men det är så klart inget en någorlunda insatt aktivist eller debattör skulle påstå. Snarare är det en halmdocka, en stigmatiserad stereotyp, som förbudsivrare med nolltolerans vill smeta på kritiker av den svenska narkotikapolitiken.

Nyligen publicerades en tysk utvärdering av olika drogers farlighet för användarna och andra människor. Metoden som har använts är att medicinska experter på beroende har utvärderat fysiska och mentala skaderisker från 33 illegala samt legala droger. Sedan har dessa skaderisker vägts in i rangordningen.

I toppen hittar vi crack, metamfetamin, heroin och alkohol. Cannabis placeras i mitten, under i skalan kommer psykedeliska svampar och LSD. Något förvånande rangordnas nikotin ännu lägre, förklaringar som nämns i studien är att hälsoriskerna vid nikotinbruk har utvärderats som lägre av experterna samt att rökning minskar i samhället.

Länkar:

Ranking the Harm of Psychoactive Drugs Including Prescription Analgesics to Users and Others–A Perspective of German Addiction Medicine Experts

Äldre artiklar:

Hur farlig är drogen?

2 Replies to “Är cannabis ofarligt?

  1. Mbra med information om detta,finns mycket okunskap om både Ämnet o lagarna kring,! Lennart Steen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.