Nyheter

Cannabis allt vanligare i Sverige

Igår så rapporterade media att vi har en betydande inhemsk cannabiskultivering och att Sverige som tidigare bara varit transitland när det gäller narkotika numera alltså har en egen narkotikaproduktion. Flera tidningar skrev att Sverige nu för tiden är självförsörjande när det gäller gräs eller marijuana som det kallas på engelska.

Med anledning av de cannabisodlingar i villor som upptäcktes förra sommaren i flera svenska län och en opublicerad polisrapport behandlade tv4-programmet Misstänkt den ökande acceptansen av cannabis i Sverige, eller det ökande missbruket som dem så gärna säger.

 

 

Programledaren öppnar med att skrika knark och i den så kallade expertpanelen är det glest med riktiga experter. En ljusglimt är professor Martin Grann som arbetar inom kriminalvården och inleder med att ifrågasätta vårt lands narkotikastrategi när vi uppenbarligen ändå ser en liberalisering i synen på cannabis. Samma professor nämnde även att restriktiv narkotikapolitik inte är bevisat bättre än mer liberala metoder. Exempel som nämns är mer liberala Holland som inte har ovanligt mycket problem och England vars politik liknar den svenska men ändå har stora problem.

De andra experterna rapar mest upp knarkklassiker som inkörsporten och lättja bland narkotikakonsumenter samt att missbruk kräver kriminell finansiering. Cannabis och heroin är alltså enligt panelen samma skit…

I programmet bjuds det även på en programledare och en polis som verkar vara helt överens om att polisen behöver mer resurser för att begränsa narkotikamarknaden. Inte så värst kritisk journalistik alltså. Denna story känns väldigt osaklig och statistiken stämmer inte heller.

För ungefär ett år sedan så uppskattade polisen att det omsätts ca 25-30 ton cannabis och hasch i Sverige per år. Tidigare trodde man att det endast handlade om ynka tre ton per år. Förra året beslagtog polisen ungefär ett halvt ton cannabis och hasch.

TT-notiser i tidningar angående gårdagens nyhet menade att de villor med storskalig cannabisproduktion som polisen upptäckte förra året totalt kunde producera två ton Svensk cannabis per år. Hasch är så klart en betydande del av de trettio ton polisen pratar om men är verkligen Sverige självförsörjande numera??

Allt snack om det skrämmande marijuana känns löjligt när de flesta konsumenterna kallar det gräs eller cannabis.

Mer cannabis till svenskarna!

Länkar:

Misstänkt – om knarkhandeln

Se hela programmet – Misstänkt om droghandeln

Tittarstorm mot Misstänkt

Polisen varnar för marijuanaspridning

DN: Sverige självförsörjande på cannabis

GT: Sverige självförsörjande på cannabis

[tags]cannabis, hasch, knark, droger[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.