Stars and stripes marijuana leaf
Nyheter

Cannabis kommer ut ur garderoben

En riktig högtid upplevs bäst bloggfri på påskharens skördefest;

Något har hänt i cowboyland när det gäller marijuana. Vissa tror att det beror på simgiganten Phelps bongbloss som fångades på bild och läckte ut. Även presidenter och politiker är människor, som provar cannabis, Barack Obama har öppet talat om sitt tidigare drogbruk och att han bland annat använt cannabis. Samtidigt i Mexiko hotas demokratin av den illegala handeln med droger till staterna och vapen i retur.

 

På Internet har det uppstått en tanke om att träda ur cannabisgarderoben (the cannabis closet) och då är det inte en odlingsgarderob det talas om. Att inte skämmas för sin sexuella läggning är så klart förlagan till denna ide och det är nog inte så dumt då det är just skammen som är ett hinder för en jämlik narkotikadebatt. Knarkare ska hålla käften så att experter och offer kan bestämma deras öde. Fel så klart och det är därför fler än någonsin tror på drogdemokrati istället för knarkkrig.

 

Det viktigaste med cannabisgarderoben är kanske just det att förändra de fördomar som cannabisbrukare ofta utsätts för. Om det blir mer känt att även fint folk, akademiker och vanliga familjeföräldrar kan konsumera cannabis så försvinner troligtvis pundarstämpeln.

Att tala om det misslyckade knarkkriget och skadelindring är inte längre något chockerande. I stora tidningar och nyhetskanaler diskuteras legalisering av marijuna. Inte bara som medicin utan som produkt på en reglerad marknad med åldersgränser och försäljningsföreskrifter. Kanske inte så konstigt med tanke på att cannabis redan idag är USA:s största ekonomiska gröda. Alltså den odling som omsätter mest pengar per år.

Kaliforniska patienter har i tretton år använt cannabis helt lagligt. Delstatens lag tillåter medicinsk marijuana för dem med rekommendation från läkare. Om läkaren alltså säger OK så blir det lagligt att odla själv eller köpa ört på närmsta cannabisapotek. Tolv andra delstater har liknande lagar för medicinskt bruk av cannabis och fler är på gång. Ofta reglerar denna typ av lag ej vilka åkommor som kan behandlas med cannabis, det överlämnas till läkare och vetenskapen.

Cannabiskonsumenter håller alltså på att komma ut ur garderoben och mest av allt är det aktivismen vi har att tacka för det. Organisationer som ASA, MPP och NORML samlar opinionen. Deras politiska lobbying och juridiska processande leder till att brukares rättigheter förstärks. Fler och fler delstater antar lagar som tillåter medicinskt bruk samt tvingar polis att nedprioritera cannabisinnehav.

Vad ska lilla Sverige göra? Hårdare tag?

Länkar:

Han odlar knark i sin garderob

The Cannabis Closet: The Attorneys

Out of the Cannabis Closet, With a Bag Over Your Head

SI’s Peter King Comes Out of the Cannabis Closet

California Medical Marijuana Information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.