Nyheter

Danmark: Politiskt förslag om cannabislegalisering

I veckan som gick har det presenterats ett förslag i danska folketinget som går ut på att legalisera cannabis som rekreationsdrog för vuxna på försök i fem år. Förslaget till lagändring är framtaget av politiker från flera olika partier och liknar till viss del det danska försöket med medicinsk cannabis som lanserades 2018, ett försök som förlängdes i början på året.

I texten som lämnats in till det danska parlamentet finns det några intressanta punkter, nedan är några fritt översatta:

– Privatpersoner får inneha, konsumera och odla cannabis för eget bruk.

– Legaliserad kommersiell odling av cannabis som ska ske i Danmark.

– Kontrollerade försäljningsställen med personal som i största möjliga mån förebygger skador och beroende.

– Produkterna ska hålla hög kvalitet och prismässigt konkurrera med den illegala marknaden.

– Konsumenten ska vara myndig och bosatt i Danmark.

– Försöket ska även innehålla en viktig komponent som är att förebygga skada och insatser för att behandla beroende. (I andra länder som legaliserat har detta t ex handlat om att en viss del av beskattningen på försäljningen öronmärks för att gå till beroendebehandling och utbildning.)

Det är svårt att sia om hur troligt det är att detta går igenom. Diskussionen i Danmark är långt ifrån ny och huvudstadens kommun har länge efterfrågat just detta men gång på gång fått avslag. Förslaget som lagts nu gäller hela landet.

Källa:

Forslag til folketingsbeslutning

5 Replies to “Danmark: Politiskt förslag om cannabislegalisering

 1. Hmm…

  ”Konsumenten ska vara myndig och bosatt i Danmark.”

  ??????

  Större delen av det som ex säljs på Christiania går väl vidare till Sverige misstänker jag. Så varför ställa kravet på att köparen måste vara bosatt i Danmark???

  1. Nä, du, det mesta som säljs i Christiania går inte vidare till Sverige, helt absurt att tro något sådant.
   Men ja, jag ställer mig samma fråga själv och svaret är ju rätt simpelt, de vill inte ha legal drogturism där, åtminstone inte under den första femårsperioden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.