George Feezel DUI
Nyheter

Dom ger hopp åt cannabiskonsumerande bilförare..?


Ska fallet George Feezel ändra lagen..?

George Feezel,25 från Ann Arbor i den amerikanska delstaten Michigan, körde en regnig, mörk och stormig natt 2005 på en 39-årig fotgängare vid namn Kevin Bass. Bass avled till följd av de skador han ådrog sig vid olyckan. Feezel avvek från olycksplatsen utan att stanna och åtalade därför också för smitning. Eftersom hans blodprov visade förekomst av cannabis, dömdes han, förutom vållande till annans död,  också för att ha kört narkotikapåverkad till fängelse i upp till 30 år.
Nu har emellertid  en högre rätt (Michigan Supreme Court) beslutat att den restprodukt av THC som återfanns i Feezels blod, ett marijuanaderivat som kallas 11-carboxy-THC, inte har narkotisk effekt och därför inte medför nedsatt körförmåga, samt att 11-carboxy THC kan finnas kvar i kroppen i upp till en månad efter det att cannabisen blivit konsumerad.

 

 

Feezel beviljades en andra rättegång, av Michigans högsta domstol i maj med röstsiffrorna 4-3. Rätten fastslog att juryn borde ha fått höra vittnesmål, där det framgick att fotgängaren hade varit berusad, att flera vittnen som passerat strax innan också hade varit nära att köra på Bass samt att den nedbrytningsprodukt av marijuanan som fanns kvar i Feezels blod inte var illegal. (!)
Ann Arbor-bon som smet från dödsolyckan 2005, dömdes att avtjäna upp till fem års fängelse, varav han redan avtjänat fyra år och tre månader sedan den förra domen föll.

Den nya domen har medfört att en helt annan och högst anmärkningsvärd situation uppstått för de som i Michigan döms för att ha kört påverkade av marijuana. När bara nedbrytningsprodukter finns kvar i kroppen, kan fällande domar bli sällsynta. Emellertid är förekomsten av aktiv THC i blodet hos föraren förstås tillräckligt för en fällande dom. Undantaget utgörs av dem som använder medicinsk marijuana.

Länkar:

CANNABIS METABOLITE IS NOT A MI-CONTROLLED SUBSTANCE

Ann Arbor man to remain in prison for fatal hit-and-run crash

11-nor-9-Carboxy-THC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.