Nyheter

Finland: Läkare intresserade av medicinsk cannabis

Finska public service-kanalen Yle rapporterade nyligen om att läkare i vårt grannland har börjat intressera sig för medicinsk cannabis. Idag fungerar det på ett liknande sätt som i Sverige med specialtillstånd från myndigheter. Detta innebär en mycket krånglig process som tar lång tid och som felaktigt flyttar beslutet från läkaren till byråkraten.

Skillnaden är att i Finland kan patienter få äkta medicinsk cannabis i pulveriserad form som tillverkas i Nederländerna av företaget Bedrocan. I Sverige går det endast att få syntetisk THC eller Sativex som visserligen är naturliga cannabinoider men i form av en alkoholbaserad tinktur.
I artikeln från Yle kan vi läsa om problemen kring denna process som måste lösas. Det kan t ex handla om att medicinsk cannabis bara används som ett sista alternativ när all konventionell medicinering redan prövats. I Finland är det bara två apotek som får distribuera cannabis och det handlar ofta om många månaders väntetid för patienten.

Priset är ett annat problem och kanske det främsta argumentet till att naturlig cannabis ändå är ett alternativ. En månadsdos av Bedrocan kostar runt tio till tjugo tusen SEK i månaden. Vi har tidigare skrivit om att icke subventionerad Sativex i Norge skulle kosta runt 40 000 norska kronor per månad. Enligt Yle säger vice verksamhetsledare för Finlands Läkarförbund att det inte är omöjligt att cannabis kan bli en normal receptmedicin i framtiden.

Länk:

Fler läkare intresserade av medicinskt cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.