Nyheter

Ingen integritet i vården..?

Jonny är en 22-årig kille från Umeå, som för en tid sedan lades in på sjukhus där för utredning av kataplexianfall och extrem trötthet. Han skrev in till oss och berättade sin historia:

Jonny är för närvarande rökare, så ibland gick han ut och rökte under sin vistelse på sjukhuset. Vid ett tillfälle, när han återvänt efter att ha rökt en cigarett, kände han sig yr och föll ihop.
Senare på kvällen kom en sjuksköterska in på hans rum och sa att man ville ta urinprov för att kolla ketoner och vätskemängd.
Detta hade naturligtvis inte Jonny några invändningar emot och lämnade provet följande morgon.
Dagen efter kommer en läkare in till honom, stänger dörren och sätter sig vid Jonnys säng. Läkaren berättar att det funnits spår av cannabis i urinen och att den egentliga anledningen till att proverna tagits, var att Jonny ”luktat konstigt” sedan han återkommit efter sin rökpaus.
Eftersom det enda han rökt var en högst vanlig cigarett, blir Jonny förstås upprörd och känner sig lurad och kränkt, eftersom han inte gått med på något drogprov.

 

Dagen efter har han ett samtal med överläkaren på avdelningen, där han framhåller att det tagna provet strider mot grundlagens kapitel 2, § 6 om påtvingade kroppsliga ingrepp.
Han säger också till överläkaren att det känns oerhört kränkande och att det gränsar till förtal att döma någon för att han eller hon ”luktar konstigt”.
Överläkaren är av samma åsikt och försäkrar att resultatet av proverna ska tas bort ur Jonnys patientjournal, eftersom de inte tagits på rätt sätt, något som Jonny insisterat på, eftersom han inte vill stämplas som en missbrukare av andra läkare.
Efter några timmar kommer en halvhjärtad ursäkt från den läkare som var involverad vid provtagningstillfället.
-Jag var visst dålig på att informera, eller något i den vägen, sade han, enligt Jonny.
Sedan han skällt ut läkaren efter noter, kände sig Jonny något så när nöjd med ärendets utgång.

 

Veckan efter skickas han hem och på måndagen ringer en läkare och berättar att han ska få en medicin som heter Modiodal.
Jonny blir jättenöjd, eftersom det visar sig att Modiodalen hjälper mot hans problem. För övrigt den första av de mediciner som han fått utskrivna  som faktiskt fyllt sin funktion.
Glädjen blir dock kortvarig. När Jonny ska hämta ut sin medicin följande vecka, möts han av det förvånande beskedet att Modiodalen dragits in!

Senare samma dag blir Jonny uppringd av en psykläkare som säger att han med jämna mellanrum måste lämna urinprov, eftersom Modiodalen är narkotikaklassad och att det föreligger missbruksrisk.
Anledningen till detta förfarande visar sig vara de prover som tagits under Jonnys sjukhusvistelse, alltså de som han fått löfte om inte skulle finnas i hans journal!
Psykläkaren säger att man bl a pratat med folk på Socialstyrelsen om proverna, men Jonny har aldrig fått någon möjlighet att redogöra inför Socialstyrelsen för sin syn på saken.

-Alltså gör de ett stort intrång på mitt privatliv och jag måste pissa framför nån gubbe varannan vecka för att få ut en medicin som gör att jag kan leva ett drägligt liv! skriver Jonny till cannabis.se.
-Känns förnedrande som fan och rent ut sagt så liknar det mobbning, fortsätter Jonny. Jag har nu tappat allt
förtroende för vården och kommer hädanefter att kräva papper på varenda djävla prov som de kollar i min kropp!
Dessutom kommer jag att spela in varenda konversation jag har med en läkare!

-Jag trodde verkligen inte att storebrorssamhället och förtrycket nått ända in i sjukvården, avslutar Jonny.

Han söker dessutom efter jurister som han kan anlita i det här fallet och uppmanar alla som känner till en bra sådan i Umeå att höra av sig till honom.

-Hoppas att ingen annan råkar ut för samma sak, hälsar Jonny..

—————–

Professor Bo Rothstein menar att grundlagen inte tas på allvar i Sverige.

Det kan nämnas i sammanhanget att professor Bo Rothstein i sin ”Grundlagen i det mångkulturella samhället”skriver:

”Att åberopa grundlagen då man anser sig blivit kränkt, diskriminerad eller om man anser att offentliga tjänstemän
krävt att bli mutade, förefaller i Sverige vara detsamma som att bli räknad till kategorin rättshaverister”.

Och det bådar ju inte så gott för den som befinner sig i den situationen att man utsätts för godtycklig behandling av sjukvård och myndigheter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.