Nyheter

Jamaica: Första steget mot avkriminalisering

Den jamaicanska regeringen har tagit ett första steg mot att avkriminalisera cannabis. Det handlar om att de personer som tidigare gripits för smärre innehav av ganja (marijuana), inte längre kommer att belastas i brottsregistret för denna förseelse.
Emellertid kommer denna åtgärd knappast att räcka till för att lugna ned den högröstade opposition inom landet som kräver att cannabisen legaliseras fullt ut på ön. En cannabiskonferens i september väntas underlätta för en kommande legalisering av cannabis på Jamaica.

 Att hamna i det jamaicanska straffregistret medför en massa nackdelar, tydligen. Förutsättningarna att få en vettig anställning minskar, liksom chanserna att få jobb som säkerhetsvakt eller t o m att emigrera försvinner om personen ifråga har en notering i sina papper att vederbörande ertappats med cannabis. Och antalet drabbade uppgår enligt uppgift till omkring 300 unga män/vecka.

Majoritetsstöd
I och med den nya lagen, raderas dessa uppgifter automatiskt, men det är inte nog, enligt Lord Anthony Gifford, som är en av grundarna till The Ganja Law Reform Coalition (GLRC). Han anser att detta är en fråga som har med de mänskliga rättigheterna att göra och han är övertygad om att han har stöd från en majoritet av Jamaicas befolkning när han säger:

-Förbudet mot ganja (cannabis) strider mot mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det handlar om en kulturellt betingad vana som har djupa rötter i den jamaicanska befolkningen.

Cannabiskonferens
En planerad septemberkonferens, International Cannabis Conference (ICC), är den första i sitt slag på Jamaica och väntas hjälpa liberaliseringsprocessen på traven.
Konferensen, som avhålles under perioden 25-28 september, har bekostats av det New York-baserade Open Society Foundation (OSF), som är sponsrat av den globale investeraren och filantropen George Soros, vars vision är att skapa mera toleranta samhällen.

Räcker inte
Lord Gifford har antytt att det inte räcker med de framsteg som uppnåtts hittills i och med raderandet av innehav i de drabbade personernas kriminalregister, utan antyder att koalitionens mål är att ytterst avskaffa alla lagar som förbjuder bruket av ganja i Jamaica.

Och han gör det med samma devis som vi tillämpar här på bloggen:

-Vi behöver mobilisera opinionen och jag tror att jamaicanerna är mycket välvilligt inställda till legalisering av ganja, säger Gifford. But we need to get up, stand up, stand up for our rights!

Länkar:

Ganja lobby fires up

Don’t penalise people for using ganja Lord Gifford

Removing records may not be enough for ganja activists

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.