Nyheter

Kan cannabinoider dämpa alkoholism?

Nya rön antyder att cannabinoider kanske kan komma att användas i syfte att dämpa alkoholism? Signalsubstansen GABA hämmar kontakt mellan olika hjärnceller, men cannabinoider tycks befrämja dessa kontakter, genom att i sin tur dämpa GABA!

Forskning vid Scripps Research Institute i Kalifornien har nyligen visat att kroppens endocannabinoider i allra högsta grad förekommer i de vitala delar av hjärnan som utgör amygdala; något som tidigare forskningsrön förnekat! Det är i denna del av hjärnan vi processar minnen och där grundläggande instinktiva funktioner som t.ex. rädsla, hunger samt lust kontrolleras.
Även neuropsykiatriska funktionshinder som Asperger och ADHD kan delvis bero på speciella förhållanden i denna del av hjärnan.

 

 

Det är i de amygdala områdena beroendebeteenden delvis formas och därför intresserade sig forskarna även för hur endocannabinoider är inblandade i alkoholism. Detta ledde till en banbrytande upptäckt som kanske kan leda till att  alkoholism i framtiden skulle kunna behandlas genom modulering av kroppens system med endogena cannabinoider. Med detta menas att antagonister utvunna ur cannabis eller syntetiserade cannabinoider alltså aktiverar våra CB-receptorer.

Laboratorietester med råtthjärna visade att endocannabinoider har en hämmande effekt på alkoholpåverkade celler i amygdala. Vad som sker är att alkohol ökar halterna av den hämmande signalsubstansen GABA, vilket minskar överföringen av impulser mellan nervceller. Endocannabinoider däremot, har motsatt effekt vilket leder till att halten GABA i denna del av hjärnan minskar.

Sammanfattningsvis verkar det enligt forskarna som att kroppsegna cannabinoider har en dämpande effekt på alkoholpåverkan.

Länkar:

Study overturns decade-old findings in neurobiology

The Endocannabinoid System Tonically Regulates Inhibitory Transmission and Depresses the Effect of Ethanol in Central Amygdala

Cannabis as a substitute for alcohol and other drugs

Mer från Cannabis.se:

Bör vi narkotikaklassa kroppens cannabinoider?

USA: Cannabis kan motverka alkoholens hjärnskador enligt ny studie

Knark är bajs – alkohol är kiss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.