Nyheter

Kanada: Liberaler blockerar lagförslag mot gräsodling

Ännu en gång har den kanadensiske premiärministern Stephen Harper och hans minoritetsregering hindrats att få genom ett lagförslag som skulle innebära ett minimistraff för även småskalig marijuanaodling. Den liberala oppositionen har förklarat att den inte kommer att stödja förslaget.

Lagförslaget S-10 har stoppats. Till Harpers stora frustration, kan man ju förmoda. Detta var tredje gången regeringen fick bakläxa på förslaget.
Enligt den föreslagna lagen, skulle den som ertappades med att odla minst sex marijuanaplantor bestraffas med en minimidom som renderar den dömde minst sex månaders fängelse.

 

 

Eftersom Harpers konservativa regering är i minoritet i House of Commons, behöver den stöd för att få genom lagförslaget. När nu såväl Nydemokraterna som Quebecblocket, de övriga oppositionspartierna, visat sig vara envetna motståndare till lagförslaget, kommer Liberalernas besked att även de motsätter sig S-10 att medföra att Harper-regeringen inte kommer att få nog röster för att få genom det.
Liberalernas slutliga besked kom sedan de konservativa vägrat att uttala sig om vilka kostnader lagen skulle dra med sig om den genomfördes.

”…dumb on crime”

– Det här är helt enkelt ett dumt lagförslag, säger Liberalernas ledare Michael Ignatieff. (Hans formulering på originalspråket var: ”This bill isn’t tough on crime, it’s dumb on crime!”)
Vi vill alla slå ned på den grova, organiserade brottsligheten, men S-10 gör ingen skillnad på storproducenter och förstagångsförbrytare som odlar små mängder. Dessutom vägrar de konservativa att tala om för oss vilken kostnaden blir. Hur många miljoner? Hur många bautafängelser måste vi bygga?

Stort stöd för Öppet brev

Över 550 personer verksamma inom hälsovården har skrivit på ett Öppet brev mot lagförslaget S-10, eftersom det finns tydliga vetenskapliga rön som visar att obligatoriska minimistraff varken minskar våldsbrott, reducerar droganvändning eller förbättrar den allmänna säkerheten.
Även de kanadensiska kyrkorna, advokatsamfundet och flera andra organisationer har uttalat sig mot lagförslaget.

Det här var de konservativas tredje försök att prångla genom lagförslaget. Förhoppningsvis det sista.

Länkar:

Liberals Block Canada Mandatory Minimum Bill

Liberals oppose Bill S-10 as Conservatives hide mounting prison costs

Öppet brev (PDF)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.