norge
Nyheter

Narkotikapolitiska reformen- Vad händer i Norge?

Socialdemokratiska Arbetarpartiet (Ap) beslutade nyligen på sitt landsmöte att inte stödja reformen i Norge som hade avkriminaliserat bruk och mindre mängder narkotika. Vi kan alla tacka ljugande polisfolk och deras skrämselpropaganda som gjorde så att socialisterna fegade ur och paketet med lagändringar sänktes.

Nu är frågan vad som kommer att ske och enligt tidningnen Mitt Land så finns det tillräckligt med politiskt stöd för att rensa brottsregister efter tre år vid mindre mängder. Även en sk barmhärtige samaritens lag kan bli verklighet. Det skulle innebära att personer som larmar eller ber om hjälp vid nödsituationer inte kan åtalas för små innehav. Den senare tanken är något vi i Sverige bör se upp med eftersom det är så spinndoktorn Peter Moilanen (NPC/NBV) försöker avstyra avkriminalisering.

Det finns dock fortfarande hopp om en viktig delreform som i praktiken innebär en halv avkriminalisering. Nämligen två olika förslag om att avskaffa fängelse som maxstraff för brukare och mindre mängder. Dels har regeringspartierna redan föreslagit detta från början i reformpaketet. Även Ap som kraschade det urpsungliga reformförslaget har föreslagit borttagandet av fängelse i straffskalan. Det kan röstas om och bli verklighet redan 3 juni när Norges riksdag möts och ska behandla frågan.

Länk:

Dette står igjen av regjeringens rusreform

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.