Nyheter

Nya lagliga trakasserier på reggaefestival

Återigen kontrollerar polisen besökare på en reggaefestival. Den här gången är det festivalen i Furuvik, dit Uppsala Reggeafestival flyttat. Och utan att förvåningsfaktorn är speciellt hög, kunde de förstås hitta cannabis hos om inte var och varannan besökare, så åtminstone på åtskilliga.
Inte mindre än 64 personer misstänktes efter första festivaldagen för narkotikabrott, om än ringa sådana. Dessutom hittade Farbror Blå tillräckligt med de förbjudna substanserna för att göra drygt 20 beslag, varav det största låg på 30 gram. Andra festivaldagen ökade antalet provlämnare och uppgick till 73.

Naturligtvis utgjordes beslagen i första hand av hasch eller marijuana- droger som ju är kopplade just till reggaemusik, men även beslag av smärre mängder amfetamin, kokain och oidentifierade tabletter gjordes.

Civil olydnad?

Man kan ju fråga sig varför festivalbesökarna, som vid det här laget rimligen förstår att de kommer att bli utsatta för polisernas närgångna granskningar, ändå röker på. Det är svårt att göra annat än betrakta deras agerande som civil olydnad, där de helt enkelt insisterar på att själva få välja sina rekreationsdroger, oavsett den repressiva drogpolitik som råder i dagens Sverige.

 

För övrigt betecknade polisen festivalen som en lugn tillställning. I kommentarerna på Gefle Dagblads nätupplaga får emellertid polisen ta emot kritik för de kontroller som görs på besökarna. 

”Gott syfte”

Ulrika Hjerpe, som är kommunikationschef hos Gävlepolisen, försvarar agerandet och anser att ”kontrollerna har ett gott syfte”. Ett av dessa ”goda syften” är väl att förbättra polisens statistik över ingripanden mot narkotikabrottslingar, får man förmoda. Men Hjerpe anför självfallet inte detta i intervjun, utan säger istället till tidningen:
– Vi har särskilt fokus på ungdomar och är måna om att jaga unga som använder droger eller är på väg att testa. Om vi kan rädda bara en ungdom från droger så har vi lyckats, säger hon.

Huruvida man kan rädda några ungdomar från den potentiellt dödliga drogen alkohol, är dock tveksamt. Den är ju laglig.

Länkar:

Misstänkta knarkbrott på reggaefestivalen

Många drogbeslag på festivalen

Reggaefestivalen bryter ny mark

Besökarna gillar läget i Furuvik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.