Nyheter

Nypremiär för historiskt legaliseringsförslag

(Från Drug War Chronicle,  #622, 2/26/10)

När allt kommer omkring, kanske inte de Kaliforniska väljarna behöver ta saken i egna händer och rösta fram en legalisering av marijuana i höst. Demokraten Tom Ammiano från San Francisco har återintroducerat sitt lagförslag  Marijuana Control, Regulation and Education Act (AB 2254)  till den lagstiftande församlingen.

Demokraten Tom Ammiano sitter i Kaliforniens lagstiftande församling

Vid en första, historisk omröstning vann förslaget med fyra röster mot tre (4-3) i den hittills första lagstiftande kommitté någonstans i världen som legaliserat marijuana. The Assembly Public Safety Committe.
Emellertid hann deadlinen gå ut innan man skulle besluta om att antaga förslaget.

Enligt lagförslaget ska marijuana och dess derivat undantas från nu gällande lagstiftning som rör reglerade och kontrollerade substanser och istället sortera under ABC (Department of Alcoholic Beverage Control), som utövar kontroll över alkoholdrycker. För att inneha, sälja eller odla marijuanan, krävs att man uppnått en ålder av 21 år.

Förslaget påverkar inte Kaliforniens rådande medicinska marijuanalagar på annat sätt än att dessa eventuellt kommer att bli överflödiga.

 

 

Enligt förslaget kommer ABC att reglera grossist- och detaljhandel av marijuana. En speciell avgift, som ska gå till finansiera hjälp för drogmissbrukare samt förebyggande åtgärder kommer att införas, enligt förslaget. Dessutom innehåller det ett förbud för federala eller andra myndigheter att rättsligt ingripa mot Kaliforniens marijuanalagar.

”Det är dags att medge att de rådande förbudsmodellerna är ett misslyckande och att Kalifornien för länge sedan borde ha skaffat en lagstiftning på området som kontrollerar och reglerar marijuana och som bättre motsvarar vad som händer i vår delstat” hävdar Ammiano.

Marijuana är Kaliforniens mest inkomstbringande gröda som ger uppskattade inkomster runt 14 miljarder dollars per år. En beskattad försäljning av marijuana ger Kalifornien 1 miljard dollars årligen, enligt de beräkningar som gjordes av  The State Board of Equalization när Ammianos förslag senast var aktuellt

”Den omständigheten att Kaliforniens mest lukrativa gröda förblir obeskattad och oreglerad är häpnadsväckande, speciellt i dessa ekonomiskt kärva tider”, sade Aaron Smith från Marijuana Policy Project California i ett uttalande där han välkomnade förslaget. ”Vi hyllar än en gång Ammiano för hans hängivenhet och ledarskap i denna fråga och förblir optimistiska om att 2010 blir det år då Kalifornien avslutar sin misslyckade marijuanapolitik”.

Om den lagstiftande kaliforniska församlingen inte agerar under året, förefaller det högst sannolikt att de röstberättigade kalifornierna kommer att rösta för en legalisering i november.
Organisatörerna bakom The Tax Cannabis 2010-omröstningen uppskattar att de fått in närmare 700 000 namnunderskrifter under senaste månaden, vilket är en kvarts miljon fler giltiga underskrifter än vad som krävs (430 000) för att omröstningen ska bli av.
Siffrorna har dock ännu inte bekräftats av de offentliga delstatliga rösträknarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.