Nyheter

Ökar cannabis verkligen dopaminnivåer i hjärnan?

En forskargrupp vid MRC Clinical Sciences Centre vid, Imperial College, i London har undersökt dopaminnivåer i hjärnans striatumdel vid cannabiskonsumtion. Detta är viktigt dels för att droger som manipulerar dopaminsystemet är lätta att missbruka och kan orsaka depression.

Ett annat skäl är att vid psykoser och schizofreni så pågår det dopaminfyrverkerier i hjärnan. En drog som har liknande effekt i hjärnan kan kanske utlösa dessa problem. Studiens mål var att undersöka om cannabis ökar dopaminutsöndring i mänskliga hjärnans striatumdel och på så sätt kan leda till psykoser.

 

 

Tretton försökspersoner med tidigare erfarenhet av cannabis fick genomgå skanning(1) av hjärnan innan och efter konsumtion av 10 mg THC. Forskarna mätte dopaminnivåerna i försökspersonernas hjärnor men observerade bara normala nivåer av dopamin i striatum.

Forskarnas egen slutsats:

I den största studien hittills har vi visat att det i rekreationsbrukares hjärnor inte förekommer någon signifikant ökning av dopaminutsöndring vid oral konsumtion av 10 mg THC som är jämförbart med en standard cannabisjoint. Dessa resultat utmanar gällande modeller av striatal dopaminutsöndring som förklarar en ökad risk för schizofreni vid cannabiskonsumtion med denna mekanism.

Hur gör man för att bli försöksperson i den här sortens studier?

(1) Mätmetod: [11C]-raclopride positron emission tomography

Länkar:
Can recreational doses of THC produce significant dopamine release in the human striatum?

MRC Clinical Sciences Center

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.