Nyheter

P3 Dokumentär om Docklands, moralpanik och kulturpolisen

Lyssna på denna intressanta dokumentär som handlar om Frihetsfronten, raveklubben Docklands och samhällets reaktion på dansande ungdomar som i vissa fall tog droger.

Docklands som öppnade 1996 var det coola dansstället i en industrilokal i stockholmsförorten Nacka som orsakade ett ramaskri under slutet av nittiotalet. Moralpaniken i media och bland politiker påminde en hel del om marijuanahysterin i 30-talets USA eller varför inte den svenska polisens jakt på rökiga reggaefantaster.

 

 

En ungdomsrotel inom polisen blev allmänt känd som Ravekommissionen och boven i dramat var elektronisk musik snarare än illegala droger. Rave var den nya jazzen som drev ner ungdomarna i fördärvet. Ravekommissionen blev med facit i hand en brutal kulturpolis.

En högröstad kritiker som förespråkade hårda nypor mot klubben Docklands och de dansanta ungdomarna var socialborgarrådet och moderaten Kristina Axen Olin. Långt senare har det blivit känt att Olin är alkoholist och det är väl inget fel med det. Samma sak med blå ideologi och konservatism, inget fel med det, men dubbelmoral däremot. Fy fan!

Kristina Axen Olin var kanske inte missbrukare då men det är inte helt otänkbart att en av stadens toppolitiker missbrukade sin drog och samtidigt fördömde ravekulturen. Olins kritik mot ravekulturen legitimerade polisens återkommande insatser på Docklands i kriget mot droger.

Rave on.

Läs mer:
Docklands – historien om ravekultur, knark och en OS-bomb

MP3 – P3 Dokumentär om Docklands 2009-04-…

Axén Olin borta för alkoholvård

[tags]Docklands, rave, techno, droger, knark[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.