Är det cannabinoider som orsakar &;quot;andra amdningen"..?
Nyheter

”Runner’s high” orsakas av cannabis?

Forskare har upptäckt att den traditionella förklaringen till fenomenet ”andra andningen”- att det rätt och slätt ska röra sig om en endorfin-boost- är väl förenklad.
Sanningen är förmodligen mera komplex och inkluderar flera olika kemikalier, däribland endocannabinoder, vårt kroppsegna cannabis.

 

Övriga tänkbara ämnen som kan vara inblandade i Runner’s high-fenomenet är bl a adrenalin, seretonin och det allestädes närvarande dopaminet.
I en nyligen utförd studie som publicerats i Experimental Neurology, avlägsnade forskarna genen för CB1-receptorn hos möss och undersökte hur detta ingrepp i det endocannabinoida systemet påverkade mössens frivilliga löpträning. Mössen som saknade CB1-receptorn motionerade 30-40% mindre än de övriga, vilket tyder på att endocannabinoder är inblandade i motivationsprocessen.

 

Länkar:

Endocannabinoids and the runner’s high

Artikeln i Experimental Neurology

Om du är intresserad att ta del av hela undersökningen; här finns en PDF!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.