Nyheter

Spanska forskare: cannabis aktiva ämnen är ångestdämpande

I våra kroppar finns det ett system med signalsubstanser som kallas för endocannabinoider. De här ämnena är väldigt lika cannabinoider (tex THC) som återfinns i cannabis och hasch. Helt enkelt de ämnen som orsakar ruset, lindrar smärta och har läkande egenskaper.

Väldigt förenklat kan vi säga att det naturligt förekommer cannabis i kroppen och att det spelar en stor roll för sinnestillstånd samt andra viktiga livsfunktioner som aptit, motorik, lust och blodtryck.

 

 

Spanska forskare vid Complutense University har i djurförsök visat att det endocannabinoida systemet är viktigt för humör- och sinnestillstånd. Enligt denna studie så kan det i framtiden bli aktuellt att behandla vanliga mentala problem som ångest genom att med medicin påverka det endocannabinoida systemet. Gissa med vilken medicin. Cannabinoider så klart!

I studien har det visat sig att en mindre mängd cannabinoider har en ångestdämpande effekt samt att överdosering kan ha en störande effekt i detta system. Det endocannabinoda systemet är enormt vitkigt för vår mentala hälsa vilket också har visats i forskning med knockoutmöss som genom avel fötts utan cb-receptorer.

Det är i receptorerna (CB-1 & 2) som cannabinoider fäster och påverkar oss. Dess receptorer finns i hela kroppen men i stor utsträckning i hjärnan och erogena zoner (Wikipedia: gr. eros, gen’es, ”som väcker kärlek”). 🙂

Länkar:

Endocannabinoid System Regulates Emotional Homeostasis, Study Says

Increased mortality, hypoactivity, and hypoalgesia in cannabinoid CB1 receptor knockout mice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.