Piratpartiet sticker
Nyheter

Statsministern är för knarkkriget

För några veckor sedan så skrev statsministern och moderaternas ivrigaste knarkkrigare Hans Wallmark i Sydsvenskan att vi måste ”Öka EU-samarbete mot narkotikan”. Artikeln innehåller det vanliga dravlet om nolltolerans mot narkotika och demonisering av ”krafter” som vill göra narkotika mer rumsrent. Allt avslutas klatschigt med orden ”Vi vill ta ifrån ligorna deras viktigaste inkomstkälla – narkotikan.”

Mer nolltolerans går att hitta på moderaternas hemsida. Hans Wallmark raljerar där över de få tokstollar i Danmark som hör och häpna vill legalisera hasch. Sist det var på tal så pressade Sverige, i nordiska rådet, hårt för en stängning av haschhandeln i fristaden Christiania. Hårdhandskar sattes in mot den öppna handeln men eftersom danskar röker mest hasch i Europa och efterfrågan är stor så ser vi idag ett maffiakrig om marknaden utspritt över hela Köpenhamn och Danmark.

Nu motarbetar svenska politiker återigen danska kritiker av nolltolerans som vill ha fred i knarkkriget och en legaliserad marknad för cannabisförsäljning. Därför behövs det en svensk opinion som tystar denna påverkan av Danmarks narkotikapolitik.

Vad vi ser här är den moderata stofilen Hans Wallmark som förutsätter att alla unga politiker tror på ett narkotikafritt samhälle. På samma sätt har Piratpartiet anklagats för att stödja knark och prostitution eftersom en av grupperingarna i EU-parlamentet, de gröna, som partiet kanske ska ansluta sig till tror på skadereduktion. På engelska kallas det harm reduction och i de flesta europeiska länder anses det inte som flum eller konspirerande knarkromantik. Det är istället ett evidensbaserat och vetenskapligt alternativ till knarkkriget.

 

 

I USA där knarkkriget startade så borde ju antalet ”missbrukare” vara mycket lägre än i andra mer drogliberala länder. Men konstigt nog så knarkar USA:s invånare mest. Den mest inkomstbringande av alla odlade grödor i USA är MARIJUANA. Plantan som brukats av mänskligheten i tusentals år generar alltså större vinster i dagens USA än vanliga grödor som majs och vete. Undersökningar har visat att amerikanska ungdomar anser det vara lättare att få tag på cannabis än att skaffa fram alkohol.

Den svenska motsvarigheten till War on drugs är kampen mot narkotika eller utopin om ett narkotikafritt samhälle och något som vår folkhälsominister Maria Larsson (Kd) tror på. Retoriskt och ideologiskt sett så är det samma sak som det misslyckade knarkkriget i USA. Orden och andemeningen är mot, stoppa, nolltolerans och mer poliser. Vad det handlar om är billig moralpopulism som ofta används av politiker för att verka hårda mot brottslighet.

Men det blir alltid fel och väldigt lite kamp mot själva knarket. Statistik poleras vilket innebär att lättfångade byten prioriteras och då blir det oftast slutkonsumenterna som fångas in. I vissa länder, som i Sverige, blir det alltså missbrukarna som tar skada av knarkkriget. Men dem flesta som straffas på ett eller annat sätt pga narkotikabrott är inte ens missbrukare. Det handlar istället om rekreationsanvändare, brukare, som bör jämföras med vilken laglydig vindrickande svennebanan som helst.

I fattiga länder är effekten av knarkkriget ännu värre. Här drabbas bönder som försöker överleva genom att odla traditionella plantor som vi förvisat till skamvrån. I Bolivia där amerikansk narkotikapolis kastats ut ur landet och den förre kokaodlaren Evo Morales numera är president har det äntligen svängt om och kokabuskens status som hälsoört och nyttogröda är självklar. Kokate som är vanligt där har i tusentals år använts mot höjdsjuka. Det klassiska sättet som koka konsumeras på är utan tvekan ett bättre och säkrare sätt att få i sig kokabuskens kemikalier. Varför ska vi som efterfrågar den koncentrerade produkten kokain bestämma deras lagar och strategier?

Småtjuvar som livnär sig på narkotikahandel blir i vissa länder straffade med döden. I Mexiko dör så många människor varje år till följd av det våldsamma knarkkriget att det kan anses vara ett inbördeskrig. Redan utsatta drabbas hårdast och så har det alltid varit. När nykterism var norm i USA på 20- & 30-talet så var det just färgade och satans jazzmusiker som motarbetades med narkotikapolitik.

Olyckliga, sjuka, fattiga och svaga människor blir moralisk kanonmat i ett krig som inte går att vinna.

I sommarens val till EU-parlamentet (7 juni) och riksdagsvalet 2010 så är en röst på Alliansen alltså samma sak som JA till knarkkriget.

BliPirat.nu och rösta på Piratpartiet i valet till EU-parlamentet!

Länkar:

U.S. Leads The World In Illegal Drug Use

Nolltolerans mot narkotika

”Öka EU-samarbetet mot narkotikan”

Även friheten har begränsningar

How America Lost the War on Drugs

[tags]cannabis, hasch, knark, droger, knarkkrig, moderaterna, alliansen[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.