Nyheter

Tio gånger mer cannabis i Sverige

SVT rapporterar idag om den cannabiskartläggning som rikskriminalen utfört på uppdrag av mobilisering mot narkotika.

 

Cannabismarknaden i Sverige är tio gånger större än myndigheterna tidigare trott, visar en omfattande kartläggning från Rikskriminalen.

Enligt Rikskrim omsätts mellan 25 och 30 ton cannabis i Sverige. Tidigare beräkningar, baserade på kända missbrukares konsumtion, har utgått från att marknaden för cannabis i Sverige omfattar 3 ton.

Minst 140 nätverk smugglar cannabis till Sverige. Och även om smugglingen är omfattande visar kartläggningen att odlingen av marijuana, som sker under fabriksliknande former, ökar.

Trafikkontroller
Rikskrim började kartlägga cannabismarknaden i mars 2004, på initiativ av regeringens narkotikapolitiska samordningsprojekt, Mobilisering mot narkotika.

Projektledaren Johan Nilsson vid Rikskriminalpolisen vill bland annat se systematiska trafikkontroller längs E 4 och E 6 för att göra fler beslag.

Spaningsledare på alla polismyndigheter, åklagare som arbetar med internationella ärenden, Tullen, Kustbevakningen och Statens kriminaltekniska laboratorium har deltagit i arbetet.

Källa: SVT

Självfallet är det inte mer övervakning av svenska bilister som behövs, utan en större acceptans och legalisering av cannabis. Tanken leder en till något totalitärt land med vägspärrar och k-pistbeväpnade miliser.

Om denna undersökning stämmer, och det är verkligen med ett om, måste svenska politiker inse att man förtrycker en stor del av befolkningen som inte gör något annat än njuter av en 1000-årig ört. Vi får inte glömma att över 90% av cannabisrökare aldrig hamnar i ett beroende. Detta är ett konstaterat fakta.

Ökade polisresurser för att stoppa trafikanter på våra vägar i jakt på cannabis kommer inte leda till nog stora resultat mot den organiserade brottsligheten. Enbart en legalisering kan effektivt slå undan benen på detta fenomen. Att öka jakten är i längden enbart mer skadligt, då detta leder till ökade övergrepp mot helt oskyldiga människor. Man måste räkna in marginaleffekter också.

En cannabisrökande medborgare bör också få vara en laglydig medborgare. De skadar ingen och är enbart kriminella genom en inhuman lagstiftning.
Andra bloggar om: cannabis, SVT, mobilisering mot narkotika, marijuana, rikskriminalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.