Nyheter

Tjeckien: MM godkänd med råge

Med de överväldigande röstsifforna 67-2 godkände i onsdags Tjeckiens parlamentsenat ett lagförslag som gör medicisk marijuana laglig i landet. Förslaget hade dessförinnan passerat en lägre kammare i parlamentet.

Som vi tidigare berättat, är rörelsen för att få cannabisen att återta sin rätta position som det otroliga läkemedel den ju är, ganska stark i Tjeckien. Med en förödande majoritet (och med företrädare från SAMTLIGA politiska partier) sade senaten i onsdags förra veckan ja till förslaget att inledningsvis importera lämplig marijuana från Israel och Nederländerna, för att därefter övergå till egenodlad produktion. Denna ska dock ske under statlig kontroll.

Alltför dyrt

Även om det stora flertalet cannabisaktivister är belåtna med att den legala medicinska marijuanan kommer att bli en verklighet, är långt ifrån alla imponerade av det sätt som politikerna föreslagit att det ska ske på. Införsel och försäljning av den importerade marijuanan befaras bli alltför dyr för att alla behövande ska kunna komma i besittning av den.

Låt ”mormor-odlarna” vara med!

-Istället borde man avkriminalisera alla ”mormor-odlare” som producerar för medicinskt bruk på sina balkonglådor och i sina trädgårdar och låta dem vara delaktiga i processen, tycker Alena Gajduskova, första vice taleskvinna i senaten. Hon röstade ja för lagförslaget, men med vissa reservationer.

Korruptionsanklagelser

Betydligt kärvare tongångar hördes från den medicinske cannabisaktivisten Dusan Dvorak från föreningen ”Marijuana är medicin”:
-Det handlar om legal, farmaceutisk och ekonomisk korruption! säger han. Vitsen med den här lagen var att vi skulle få tillgång till forskning och medicinsk användning. Men i själva verket kommer det INTE att bli tillgängligt i den utsträckning vi önskat. Istället blir den dyrare, vilket naturligtvis kommer att stärka den svarta marknaden och maffian.

Länkar:

Czech Parliament Approves Medical Marijuana

Czech Parliament Backs Medical Marijuana, With a Catch

Tjecker får lagligt använda marijuana som läkemedel

Tjeckien: Legal cannabis på g

Tjeckien kan snart legalisera medicinskt bruk av cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.