Nyheter

US: HD-beslut begränsar droghundsanvändning

En oenig Högsta Domstol bestämde den gångna veckan med röstsiffrorna 5-4 att polisen måste ha en husundersökningsorder innan de kan gå in i ett hus och söka efter droger. Det räcker inte med att drogsniffande hundar markerar förekomsten av dessa.

Det finns ett prejudicerande fall från Florida 2006, där en man som odlat marijuana i hemmet (179 plantor) till ett uppskattat värde av $700 000, blev frikänd av Floridas HD p g a att en droghund gjort upptäckten under juridiskt otillåtna former.

Det fjärde tillägget skyddar amerikanska medborgare mot oresonliga genomsökningar och beslag som de kan utsättas för genom  t ex polismyndighetens försorg. Det är detta tillägg som gjorde att marijuanaodlande Jardine i fallet från Florida 2006 klarade sig undan straff och det var det fallet som låg till grund för Högsta domstolens beslut i veckan.

Relaterade länkar:

Court:Drug dog sniff is unconstitutional search

Supreme Court finally limits dog searches

Drug-Sniffing Dogs and the Fourth Amendment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.