Nyheter

USA: Åklagaren som blev omvänd

Som det väl knappast har undgått någon intresserad, röstade den amerikanska delstaten Washington (samt Colorado) genom en legalisering av rekreationell cannabis i samband med senaste presidentvalet. Nu kvarstår problemet med att jämka ihop denna nya delstatslag med den federala, som ju totalförbjuder cannabis. En av arbetshästarna i denna legalt delikata process är en omvänd f d federal åklagare- juridikprofessorn John McKay!

-Vi är inte en stat med brassrökare, men jag är stolt över att våra väljare har modet att utmana konventioner och ompröva marijuanapolitiken, säger John McKay idag. Han är väl lämpad att syssla med den här typen av juridiska spetsfundigheter, eftersom han är professor vid Seattle University School of Law.

 


McKay säger att han hoppas att det faktum att cannabisanvändningen är förbjuden i USA:s federala lag, inte kommer att inverka menligt på delstatens framtidsplaner när det gäller att skapa en ny, seriös industri som kommer att minska intäkterna för de kriminella gäng som (åtminstone fram till nu) levt gott på de inkomster de får från sin marijuanaförsäljning.

Delstaten Washington kommer nu under ett års tid att arbeta hårt för att få till stånd ett regelverk för cannabis. Skatteintäkterna ska gå till delstaten och vissa uppskattningar ligger på att man måhända ska kunna dra in cirka $2 miljarder under en femårsperiod.

Som en liten kuriositet och ett utslag av ödets ironi kan ju nämnas det var just John McKay som åtalade Marc Emery för att sälja cannabisfrön från Kanada. Allt sedan dess har McKay krävt reformer av marijuanalagarna så att drogen på laglig väg kan kontrolleras, regleras och beskattas.

Länkar:

Egna cannabisaffärer är målet på USA:s västkust

Legalisering i Washington

Obama: Ingen brukarjakt i WA och CO

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.