Nyheter

USA: Mediabilden av cannabis i förändring

Enligt den branschbevakande tidningen Colombia Journalism Review (CJR) så märks det att massmedia numera inte är lika barnsliga i bevakningen av knarkkriget och medicinsk marijuana. Det har blivit mycket vanligt att drakar som The Wall Street Journal och CNN rapporterar mer objektivt om att det kanske ändå är dags att överväga legalisering.

 

 

I artikeln med rubriken Rock Bottom intervjuar CJR bl.a. Stephen Gutwillig från Drug Policy Alliance, Ryan Grim författare av boken This Your Country on Drugs och den numera välkända politikern från Kalifornien Tom Ammiano.

Deras bild av media är ganska samstämmig. En förändring märks, media har växt upp och glorifierar inte längre kampen mot droger. Numera får förespråkare av legalisering lika mycket eller mer utrymme i artiklar och tv-debatter i jämförelse med motståndarsidan. Enligt cannabisaktivisten Richard Lee så har media t.o.m. svårt att ibland hitta passande personer som kan företräda den klassiska narkotikapolitiken.

Den politiska experten Larry Tramutola går så långt som att säga att avgörandet kan ligga i bloggsfären. Det är där revolutionen har startat och det påverkar just nu massmedia väldigt mycket.

Populära magasinet Variety är inne på samma spår med artikeln Networks just say yes to drugs. Påståendet är en ironisk ordvits som skämtar med när Nancy Reagan eldade på kampen mot droger i 80-talets USA och budskapet basunerades ut till allmänheten av alla större mediekanaler.

Nu har det alltså svängt och från Hollywood kommer det inte bara ondskefulla lobbyister som stiftar lagar i Sverige. Från Kalifornien kommer det även ett pro-cannabisbudskap i form av program som Weeds och Entourage. Bolaget och kanalen Showtime producerar humor med cannabistouch på löpande band. En annan kanal som inte fegar är Comedy Central och t.ex. The Sarah silverman Show.

I artikeln från Variety så finns det ett par rader som kittlar lite extra:

A personal anecdote might be more illustrative: At the Hollywood Bowl recently on a night of light classical music, nearby concertgoers shared a joint as they waited for the crowd to thin out, as matter-of-factly as if they were enjoying a nice cabernet. And nobody gave them a second look.

Tänk att stoners kan gilla klassisk musik, inte behöva oroa sig för polisen samt röka utanför en konserthall innan orkestern börjar spela.

I Sverige håller samma sak på att hända men vi ligger så klart långt efter. Knarkkrigarnas skitsnack sväljs dock inte rakt av numera. DN, Expressen och SVT  har moderniserat skildrandet av knarkkriget och Torgny är en dinosaurie. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.