Nyheter

Vetenskapligt belagt: Droglagarna föder våld!

Nu har även vetenskapen otvetydigt konstaterat att de rådande droglagarna ger upphov till onödigt lidande. BBC:s Mark Easton rapporterar att en ny internationell studie gjort t o m forskarna själva förvånade över rönen. Deras arbetshypotes var att polisinsatser skulle reducera våldet i droghandeln, men resultatet var motsatt!

I korthet kan studiens resultat sammanfattas så här: Ju flera polisiära ansträngningar som görs för att bekämpa drogligor, desto mer våld och ökning av antalet mord, resulterar de i.

Studien, som publicerats i International Journal of Drug Policy, genomfördes av forskare på University of British Columbia som studerat 15 undersökningar i Nordamerika och Australien. Den utmynnar i slutsatsen att politikerna måste hitta ett alternativt sätt att kontrollera droghandeln på om våldet inom droghanteringsleden ska kunna minskas.

 

 

Den enda logiska slutsatsen av analysen och dess uppmaning att finna ”alternativa sätt” att kontrollera droghandeln på, är givetvis att regeringarna borde överväga att avkriminalisera eller legalisera förbjudna substanser.

Till veckan hålls en drogexpertkonferens i Beirut. Där kommer en uppdaterad version av forskningsrapporten att redovisas.

Länkar:

Drug laws ’may make matters worse’
Effect of drug law enforcement on drug market violence: A systematic review
2011 International Harm Reduction Association’s 22:nd International Conference

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.